Στην κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά η Νέα Ζηλανδία μετά την άρση του lockdown στο Όκλαντ. Οι Αρχές εκφράζουν την πεποίθηση πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού υποχωρεί και έτσι το πρωί της Δευτέρας (31/8) τα σχολεία άνοιξαν εκ νέου τις πόρτες τους.

Οι κάτοικοι της μεγάλης πόλης του Βόρειου Νησιού μπορούν και πάλι να βγαίνουν από τα σπίτια τους, όμως παραμένουν απαγορευμένες οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, πλην των σχολείων.

Το lockdown είχε επιβληθεί στο Όκλαντ μετά την ανακάλυψη στις 12 Αυγούστου τεσσάρων κρουσμάτων στην περιοχή. Μέχρι τότε, είχαν περάσει 102 διαδοχικές ημέρες χωρίς καμιά τοπική μόλυνση.

Έκτοτε έχουν συνολικά μολυνθεί 141 άνθρωποι.

Η προέλευση της εστίας μόλυνσης δεν έχει προς το παρόν προσδιορισθεί και η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν θεώρησε αναπόφευκτο ότι νέα κρούσματα θα καταγράφονταν τις επόμενες ημέρες.

Εντούτοις η πρωθυπουργός έκρινε ότι είναι πλέον δυνατό να αρθεί το lockdown.

«Έχουμε ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει», δήλωσε η Άρντερν στους δημοσιογράφους στο Όκλαντ. «Πρέπει όλοι να το σεβαστούν».

Η πρωθυπουργός, η οποία ανέβαλε για έναν μήνα τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονταν για τον Σεπτέμβριο, κάλεσε τους συμπατριώτες της να «διαδραματίσουν τον ρόλο τους» στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Είναι φυσικό να αισθάνεσαι κουρασμένος, ολόκληρος ο κόσμος έτσι αισθάνεται», είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και συμπλήρωσε: «Όμως σε σύγκριση με τους άλλους, τα καταφέρνουμε πολύ καλά».