Ήταν το σημείο μηδέν στην πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς και η πρώτη περιοχή που επεβλήθη γενικό lockdown. H Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας COVID-19, μέσα σε λίγους μήνες εξελίχθηκε από μια πόλη όπου οι κάτοικοι ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους σε επίκεντρο της διασκέδασης και των ξέφρενων πάρτι.

Φαίνεται πως οι δύσκολες ημέρες, ανήκουν στο παρελθόν. Το αν αυτό αποδειχθεί λάθος, μένει να αποδειχθεί. Μέχρι τότε πάντως οι νέοι διασκεδάζουν ξέφρενα.

Απόδειξη το πάρτι που έγινε το περασμένο σαββατοκύριακο όπου χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν στο Wuhan Maya Beach Water Park για να διασκεδάσουν με την ψυχή τους σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής – χωρίς μάσκες ή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το πάρκο άνοιξε τις πόρτες του ξανά τον Ιούνιο, αλλά επί ένα μήνα οι συνεχείς βροχοπτώσεις κράτησαν τον κόσμο μακριά. Τον Αύγουστο, δέχεται καθημερινά 15.000 επισκέπτες, περίπου τους μισούς σε σύγκριση με περασμένα καλοκαίρια.

Οι εικόνες των νέων να διασκεδάζουν ανέμελα, άφησαν με το στόμα ανοιχτό τον υπόλοιπο πλανήτη αλλά πλέον η πραγματικότητα της Γουχάν είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του Ιανουαρίου καθώς από τα μέσα Μαΐου δεν έχει αναφερθεί νέο κρούσμα κορονοϊού!

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι ήταν η πρώτη που εφάρμοσε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού στις 23 Ιανουαρίου, όταν η COVID-19 είχε προκαλέσει 17 θανάτους και τα κρούσματα ανέρχονταν σε μόλις 400. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν μία μόλις εβδομάδα αφού η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο παθογόνος παράγων μπορούσε να μεταδοθεί απευθείας μεταξύ των ανθρώπων.

Η πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων «σφραγίστηκε» και απομονώθηκε από την υπόλοιπη χώρα. Τον Μάρτιο, ξεκίνησε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Στις 8 Απριλίου ήρθη επισήμως το lockdown. Στις 12 Μαΐου εντοπίστηκαν έξι νέα κρούσματα και οι Αρχές άρχισαν την εξέταση του συνόλου των πολιτών. Γρήγορα ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας αποσοβήθηκε.

Σήμερα, πλέον η Γουχάν, έπαψε να είναι μια πόλη- φάντασμα και (όπως αποδεικνύουν πάρτι όπως αυτό στο Wuhan Maya Beach Water Park) η κανονικότητα που επέστρεψε έχει μπόλικο χρώμα και δυνατή μουσική!