Η ρευστότητα στον τομέα της γεωργίας και η προώθηση των τροφίμων που παράγονται στη Σλοβενία, αποτελούν τις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής της σλοβενικής κυβέρνησης, τόνισε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Ντέγιαν Ζιντάν, σε συνάντηση με συνεταιρισμούς της περιοχής Πορτορόζ.

Τη συνεισφορά των συνεταιρισμών στην αύξηση της αυτάρκειας της χώρας στον τομέα αυτό επεσήμανε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ.

Ο κ.Ζιντάν υπογράμμισε ότι η παροχή ρευστότητας στον γεωργικό τομέα συνιστά προτεραιότητα, γνωστοποιώντας ότι μόνο 200 από περισσότερες από 57.000 αγροτικές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμη έμμεσες πληρωμές.
Εξάλλου, καρπούς εκτιμάται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει η προώθηση των σλοβενικών προϊόντων και το 2013, σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν το πρώτο έτος που τα μεμονωμένα σλοβενικά προϊόντα τροφίμων εξαντλήθηκαν εξολοκλήρου».

Η κ. Μπράτουσεκ τόνισε τη σημασία της ποιότητας στην τοπική παραγωγή τροφίμων και ζήτησε την ενίσχυση της συνειδητοποίησης της ανάγκης αυτής. «Οι συνεταιρισμοί έχουν να επιδείξουν πλούσια εμπειρία εδώ και παραδείγματα καλής πρακτικής, όμως αντιμετωπίζουν επίσης και πολλές προκλήσεις. Η κυβέρνηση θα σας ακούσει προσεκτικά και θα σας βοηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση» είπε.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συνεταιρισμών της Σλοβενίας (αριθμεί 16.000 μέλη), Πίτερ Βρισκ, εξέφρασε την ελπίδα να αναγνωριστεί ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς.