Σε τεταμένο κλίμα αρχίζουν σήμερα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, με το Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητά από τον  επικεφαλής της Ουκρανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής να μείνουν ανεπηρέαστοι από πολιτικές διαφορές.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, είπε στον ουκρανό επικεφαλής ότι τα πολιτικά και διεθνή ζητήματα δεν πρέπει να επηρεάζουν τη διεξαγωγή διεθνών αθλητικών γεγονότων όπως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πούτιν και ο Βαλερί Σουσκέβιτς συζήτησαν σχετικά με το ότι «μια αθλητική γιορτή και πολύ περισσότερο μια (διοργάνωση) όπως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξαρτώνται από… τη διεθνή ατζέντα ή την (διεθνή) πολιτική», ανέφερε το Ίντερφαξ επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όμως ο Σουσκέβιτς προειδοποίησε πως η ομάδα της χώρας του θα αποχωρήσει από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η αθλητική διοργάνωση να συμβάλει να υπάρξει ειρήνη.

«Αν σημειωνόταν κλιμάκωση της σύγκρουσης, επέμβαση στην επικράτεια της χώρας μας, Θεός φυλάξοι, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε, θα φεύγαμε», τόνισε ο Σουσκέβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πολλές χώρες έχουν ακυρώσει τα σχέδιά τους να στείλουν επίσημες κυβερνητικές αντιπροσωπείες στους Αγώνες λόγω των γεγονότων στην Κριμαία.

Ο Σουσκέβιτς είπε ότι είχε μια «ήρεμη και συγκρατημένη» συνομιλία με τον Πούτιν. «Επανέλαβα το μόνο μου αίτημα, το μοναδικό και σημαντικότερο αίτημα, πριν από τη διεξαγωγή και κατά την διάρκεια (των Αγώνων) να υπάρξει ειρήνη», είπε και πρόσθεσε ότι ο ρώσος ηγέτης του απάντησε πως θα σκεφτεί όσα του είπε.

«Η ουκρανική ομάδα, πέρα από το ότι ελπίζει να έχει καλά αποτελέσματα, ήλθε με τεράστιες ελπίδες να υπάρξει ειρήνη, ειρήνη στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Είμαι βέβαιος ότι η πλειονότητα έχει επίγνωση του κολοσσιαίου κινδύνου για την ειρήνη και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ειρήνη στην τρέχουσα κατάσταση», σημείωσε ο Σουσκέβιτς.

Ο Πούτιν είχε πει κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ότι οποιοδήποτε ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Παραολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε «αποκορύφωμα του κυνισμού».