Η Νότια Αφρική έχει καταγράψει περίπου 17.000 θανάτους επιπλέον από φυσικά αίτια από τις αρχές Μαΐου ως τα μέσα Ιουλίου, ήτοι 59% περισσότερους θανάτους από αυτούς που καταγράφονται συνήθως την περίοδο αυτή, σύμφωνα με επιστήμονες, κάτι το οποίο μπορεί να υποδηλώνει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από COVID-19 από αυτό που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (SAMRC) δείχνουν ότι μόνον την εβδομάδα πριν από τις 14 Ιουλίου, την ημέρα από την οποία υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπήρχαν επιπλέον 5.022 θάνατοι από φυσικά αίτια, δηλαδή περίπου μισοί περισσότεροι από τον συνήθη αριθμό.

Το πιο ανεπτυγμένο βιομηχανικά κράτος της αφρικανικής ηπείρου βρίσκεται εν μέσω μιας έξαρσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά περισσότερα από 10.000 ημερησίως και τον τρέχοντα απολογισμό να απέχει ακόμη ελάχιστα από τα 400.000. Ωστόσο ο καταγεγραμμένος αριθμός θανάτων από COVID-19 στη χώρα παραμένει μέχρι στιγμής χαμηλός, στους 5.940, ήτοι σε λιγότερο από το 1,5% των κρουσμάτων.

Η Ντέμπι Μπράντσο, επικεφαλής ειδική επιστήμων στο ερευνητικό αυτό συμβούλιο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν «τεράστια απόκλιση» ανάμεσα στον επιβεβαιωμένο αριθμό θανάτων από COVID-19 και τον αριθμό των επιπλέον θανάτων από φυσικά αίτια.

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα επέβαλε αυστηρή καραντίνα στα τέλη Μαρτίου, κλείνοντας καταστήματα, αξιώνοντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους για να επιβάλλουν τα περιοριστικά μέτρα όταν η Νότια Αφρική είχε μόνον 400 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Ωστόσο μια αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας στη χώρα αυτή που αντιμετώπιζε ήδη τα δύο αυτά προβλήματα ώθησε την κυβέρνηση να προβεί στην άρση των περιορισμών πολύ πριν από την κορύφωση της επιδημίας.

Τα στοιχεία του Συμβουλίου δείχνουν ότι από τους 17.090 επιπλέον νεκρούς, οι 11.175 ήταν άνθρωποι άνω των 60 ετών, το οποίο αποτελεί μια ένδειξη για την COVID-19, τη νόσο που είναι πολύ πιο θανατηφόρα για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Ο Ραμαφόζα δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι επιστήμονες προέβλεψαν ότι οι θάνατοι θα ανέλθουν σε έως 50.000 στην Νότια Αφρική, έναν αριθμό που δείχνει πιθανός βάσει των σημερινών ευρημάτων του Συμβουλίου.