Ο τουρκικός Τύπος ασχολείται με το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, ενώ προκλητικά άρθρα υπάρχουν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τον οποίο αναφέρουν ότι συνεργάστηκε με την CIA.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων,Μεχμέτ Αρντίτς, ανέφερε μέσω tweet ότι το τουρκικό ΣτΕ ακύρωσε το διάταγμα του 1934, που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο και έτσι σκοπεύει να εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής σε τζαμί.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι η Αγιά Σοφιά μπορεί να γίνει χώρος προσευχής πριν από τις 15 Ιουλίου, τη στιγμή που ορισμένες αναφορές του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για απόφαση του ΣτΕ στις 10 του μήνα.

«Συνεργασία Βαρθολομαίου με CIA»

Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής YeniSafak, Ταμέρ Κορκμάζ, καταπιάστηκε με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την Αγιά Σοφιά, εμπλέκοντας μάλιστα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την CIA.

«Ο Ιερώνυμος υπερέβη τα όρια. Οι λέξεις του αλαζόνα Αρχιεπίσκοπου θα λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει, σε λίγες ημέρες» αναφέρει στο κείμενό του.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αφήνει αιχμές για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας πως είχε διασυνδέσεις με το δίκτυο FETO του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

«Τι ακριβώς έκανε στις 15 Ιουλίου; Αναρωτιέμαι. Μήπως ο Πατριάρχης -μαζί με τη CIA- βοήθησε το δίκτυο FETO στην απόπειρα πραξικοπήματος;», σημειώνει ο Κορκμάζ.