Ερωτήματα για τις συνέπειες της επιτυχίας του ελβετικού δημοψηφίσματος εναντίον της μετανάστευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ελβετικής συνομοσπονδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει σήμερα ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Στη Γαλλία, η εφημερίδα του επιχειρηματικού κόσμου «Λεζ Εκό», κάνει λόγο για «ένα αποτέλεσμα με οικονομικές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Με μικρή πλειοψηφία 50,3%, οι ελβετοί ψηφοφόροι είπαν «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης, σ’ ένα δημοψήφισμα με τίτλο «Εναντίον της μαζικής μετανάστευσης» το οποίο οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος UDC του Κρίστοφ Μπλόχερ, που καταφέρεται εναντίον της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών μετά την ένταξη της Ελβετίας στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων στην Ευρώπη.

Η αριστερή γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» εκτιμά πως μ’ αυτό το αποτέλεσμα, «οι Ελβετοί κλείνουν τα σύνορα». Ο πολιτειολόγος Ζαν-Ιβ Καμί εξηγεί από τις στήλες της πως «ο οικονομικός εγωισμός είναι η κύρια συνιστώσα αυτής της ψηφοφορίας». «Οι Ελβετοί ψηφίζουν υπέρ της επιβολής ποσοστώσεων», ανακοινώνει από την πλευρά της στην πρώτη σελίδα της η «Φιγκαρό», η οποία κατατάσσεται στη δεξιά.

Για την κομμουνιστική «Ουμανιτέ», «η ακροδεξιά του Μπλόχερ κέρδισε το στοίχημά της κάνοντας να υιοθετηθεί ένα δραστικό όριο στη μετανάστευση». «Μαζική μετανάστευση: οι Ελβετοί λένε στοπ», συνοψίζει η εφημερίδα Metronews που διανέμεται δωρεάν.

Στη Γερμανία, η συντηρητική εφημερίδα «Ντι Βελτ» εκτιμά πως «η Ελβετία πρέπει να επανεξετάσει την εγγύτητά της με την ΕΕ». «Το να συνεχίσουμε έτσι δεν αποτελεί επιλογή. Το UDC θα μάθει πόσο πολύ δύσκολο είναι να διαχωρίζεις τις θετικές πλευρές διμερών συμβολαίων με τις Βρυξέλλες, από τις ανεπιθύμητες πλευρές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Αντιθέτως η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση: «Αυτοί που περιγελούν εδώ το φόβο να κατακλυστούμε από τους ξένους θα πρέπει τουλάχιστον να σκεφτούν το γεγονός ότι στην Ελβετία, το ποσοστό των ξένων είναι, στο 23% του συνολικού πληθυσμού, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι στη Γερμανία.

Η βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» έχει τον προκλητικό τίτλο: «Οι Ελβετοί προς τους Ευρωπαίους: έξω!» Η γαλλόφωνη εφημερίδα επισημαίνει ότι «όλο το οικοδόμημα των διμερών συμφωνιών της Ελβετίας με την ΕΕ είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει, για 19.516 ψήφους σε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους».

Στην Ισπανία, η κεντροαριστερή εφημερίδα «Ελ Παΐς» εκτιμά στον ιστότοπό της πως «αυτό το αποτέλεσμα θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανασκεφτεί τη στενή σχέση της με την Ελβετία και να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που ισχύει από το 2002. Αυτό το δημοψήφισμα «θα προκαλέσει μια σοβαρή πολιτική κρίση ανάμεσα στους δύο συνομιλητές».

Στην έντυπη εκδοχή της, η «Ελ Παΐς» δημοσιεύει ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Κακές συνέπειες» στο οποίο υποστηρίζει πως «η νίκη των αντιπάλων της ‘μαζικής μετανάστευσης’ στην Ελβετία θα έχει συνέπειες για όλο τον κόσμο στην Ευρώπη».

«Όχι μόνο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που έχει συναφθεί με την ΕΕ, αλλά αντανακλά επίσης τη λαϊκιστική και ξενοφοβική αναταραχή που διατρέχει τη Γηραιά Ήπειρο λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές». «Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την πλειονότητα των ελβετών πολιτικών και των ελβετικών επιχειρήσεων».

Για τη συντηρητική εφημερίδα «ABC», το δημοψήφισμα αυτό «θέτει σε κίνδυνο τους δεσμούς της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Το αποτέλεσμα αυτό αιφνιδίασε την πολιτική τάξη και συνιστά ένα ράπισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, το οποίο πρέπει τώρα να ξανασκεφτεί τις πολιτικές σχέσεις του με την ΕΕ».