Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30, Su-35 και Mig-31, απογειώθηκαν από αεροδρόμιο που υπάγεται στην Ανατολική Στρατιωτική Διοίκηση, προκειμένου να αναχαιτίσουν δυο αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου Β-52Η πετούσαν πάνω από τη Θάλασσα του Οχότσκ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα δύο βομβαρδιστικά των ΗΠΑ δεν παραβίασαν τα σύνορα της Ρωσίας, ήταν υπό διαρκή επιτήρηση και σε σημαντική απόσταση από τα σύνορα της χώρας, όπως και ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ενήργησαν με βάση τους διεθνείς κανόνες χρήσης του εναερίου χώρου πάνω από ουδέτερη θάλασσα, χωρίς να παραβιάσουν τα σύνορα άλλων χωρών.

Στις 17 Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι τα ραντάρ παρακολουθούσαν τις πτήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-52Η πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Όπως αναφέρθηκε τότε από πλευράς Μόσχας, τα αεροσκάφη των ΗΠΑ δεν προσέγγισαν τα σύνορα της Ρωσίας, καθώς πετούσαν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από αυτά.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι αμερικανικά μαχητικά συνόδευσαν τέσσερα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, τύπου Tupolev Tu-95MS, την ώρα που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη πτήση κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ.

TAGS