Κατηγορίες κατά των αρχών του Σιάτλ εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για εγκατάλειψη της πόλης «σε φριχτούς αναρχικούς» και «εσωτερικούς τρομοκράτες» καθώς διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού έχουν καταλάβει μία συνοικία.

Διαδηλωτές έχουν δημιουργήσει μια «αυτόνομη ζώνη» από τη Δευτέρα γύρω από το αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Κάπιτολ Χιλ, το οποίο οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις που έχει προκαλέσει κύμα έντονων διαμαρτυριών σε όλες τις ΗΠΑ.

Την Κυριακή ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του σε ένα πλήθος διαδηλωτών στη συνοικία αυτή. Στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν διαδηλωτή ο οποίος του ζήτησε τον λόγο. Ο άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο οδηγός του οχήματος έχει συλληφθεί. Μία ημέρα αργότερα περίπου 500 διαδηλωτές κατέλαβαν την περιοχή, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube η διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κάρμεν Μπεστ δηλώνει ότι δεν ήταν δική της η απόφαση να το εγκαταλείψουν.

«Ανακαταλάβετε την πόλη μας ΤΩΡΑ. Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνω εγώ»  έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο Τραμπ απευθυνόμενος στον κυβερνήτη της πολιτείας Ουάσινγκτον Τζέι Ίνλι και τη δήμαρχο του Σιάτλ Τζένι Ντέρκαν.

«Δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να σταματήσετε αυτούς τους φριχτούς αναρχικούς ΑΜΕΣΩΣ. ΔΡΑΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ!» πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

«Εσωτερικοί τρομοκράτες έχουν καταλάβει το Σιάτλ, που κυβερνάται από τους Δημοκρατικούς της άκρας αριστεράς, ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ!”, ανέφερε ο Τραμπ σε άλλο του μήνυμα λίγο αργότερα.

Ο κυβερνήτης Ίσνλι απάντησε με ένα σαρκαστικό μήνυμα με στο οποίο ειρωνευόταν τα τυπογραφικά λάθη του Τραμπ στο tweet του, το οποίο πλέον έχει διορθωθεί.

Χθες η Τζένι Ντέρκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι θα ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο αν ο Τραμπ στείλει στρατό στην πόλη, όπως έχει υπονοήσει, διαβεβαιώνοντας ότι οι περισσότερες διαδηλώσεις στο Σιάτλ είναι ειρηνικές.

«Είναι αντισυνταγματικό και παράνομο να σταλεί ο στρατός στο Σιάτλ» τόνισε η δήμαρχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναφέρθηκε στα tweets του ξεκάθαρα στην «αυτόνομη ζώνη του Κάπιτολ Χιλ», την οποία κήρυξαν οι διαδηλωτές τη Δευτέρα, όμως οι αναρτήσεις του έγιναν μετά τη μετάδοση από το Fox News ενός ρεπορτάζ για το θέμα.

Εξάλλου χθες Πέμπτη μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ο Τραμπ δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό το Σιάτλ. Αν χρειαστεί να παρέμβουμε, θα παρέμβουμε». «Θα αφήσουμε τον κυβερνήτη να το κάνει. Έχει καταπληκτικά στρατεύματα της Εθνοφρουράς (…) Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα γίνει. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος μια καταπληκτικής πόλης», προειδοποίησε.

Οι διαδηλωτές έχουν ουσιαστικά καταλάβει τη συνοικία χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα της αστυνομίας για να την αποκλείσουν, όμως δεν έχει αναφερθεί κανένα βίαιο περιστατικό στην περιοχή, όπου η ατμόσφαιρα παραμένει εορταστική.

Στους δρόμους, όπου πλέον δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, οικογένειες με παιδιά έκαναν βόλτα χθες το απόγευμα, ενώ εθελοντές συγκέντρωναν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα τα οποία δώρισαν τοπικά καταστήματα για τους άστεγους και όσους έχουν ανάγκη.

«Αυτό που μας δόθηκε εδώ είναι μια μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει μια περιοχή χωρίς αστυνομική παρουσία», δήλωσε ο διαδηλωτής Ντέιβιντ Λιούις.

Η διοικητής Μπεστ δήλωσε ότι η συνοικία δεν μπορεί να παραμείνει υπό κατάληψη, όμως ούτε εκείνη ούτε η Ντέρκαν εξήγησαν πώς σκοπεύουν να το καταφέρουν αυτό.