Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας κινδυνεύει να μαστιγωθεί στη Σιγκαπούρη επειδή παρέμεινε παράνομα στη χώρα ενώ είχε λήξει η βίζα του, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Εάν κριθεί ένοχος για παραβίαση του νόμου περί παράνομης διαμονής ο Καμάρι Κενιάντα Τσάρλτον, 37 ετών, μπορεί να γίνει ο πρώτος Αμερικανός που μαστιγώνεται στην πόλη-κράτος της Σιγκαπούρης εδώ και 17 χρόνια.

Ο Τσάρλτον συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης την 1η Σεπτεμβρίου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα. Κατηγορείται ότι «χωρίς βάσιμο λόγο» παρέμεινε στη χώρα επί 169 ημέρες αφότου είχε λήξει η βίζα του. Με βάση το νόμο η παράνομη διαμονή που ξεπερνά τις 90 ημέρες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών το μέγιστο και τουλάχιστον τρία χτυπήματα στην πλάτη.

Ο Τσάρλτον παραμένει στη φυλακή αναμένοντας τη δίκη του ενώ η έκκληση του δικηγόρου του να μετατραπεί η ποινή του σε πρόστιμο έχει ήδη απορριφθεί.

Η αμερικανική πρεσβεία της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση», ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, σχολίασε από την Ουάσινγκτον ότι για τις ΗΠΑ η μαστίγωση «δεν θεωρείται ορθή τιμωρία».

Ο τελευταίος Αμερικανός που μαστιγώθηκε στη Σιγκαπούρη ήταν ο Μάικλ Φέι, ένας έφηβος που είχε κατηγορηθεί για βανδαλισμό το 1994.