Από τον νέο κορονοϊό έχουν προσβληθεί περίπου 10.000 εργαζόμενοι στο ιρανικό σύστημα υγείας, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ILNA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Κασέμ Τζανμπαμπαΐ.

«Περίπου 10.000 εργαζόμενοι στην υγεία έχουν προσβληθεί από τη θανατηφόρο νόσο στο Ιράν και κάποιοι από αυτούς έχουν πεθάνει» τόνισε ο Τζανμπαμπαΐ στο ILNA.

Παράλληλα, ο προϊστάμενός του στο υπουργείο Σαΐντ Ναμακί, κάλεσε τους Ιρανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών του Έιντ αλ -Φιτρ, αργότερα μέσα στον μήνα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος για μία νέα έξαρση στα κρούσματα από κορονοϊό, μετέδωσε σήμερα το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.

Οι Ιρανοί ταξιδεύουν συχνά σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα για να γιορτάσουν το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, κάτι που σύμφωνα με τον Ναμακί θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης και σε μία νέα έξαρση της COVID-19.

«Σας παροτρύνω να μην ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια του Έιντ. Είναι βέβαιο πως τέτοια ταξίδια σημαίνουν νέα κρούσματα της νόσου … Οι πολίτες δεν πρέπει να ταξιδεύουν από και προς τις περιοχές που κρίνονται υψηλού κινδύνου» ανέφερε ο Ναμακί στις δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

«Περίπου το 90% του πληθυσμού σε πολλές περιοχές δεν έχει προσβληθεί ακόμη από την ασθένεια. Σε περίπτωση νέας επιδημίας, θα είναι πολύ δύσκολο για μένα και τους συναδέλφους μου να την ελέγξουμε».

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 στο Ιράν αυξήθηκαν χθες κατά 2.346, φθάνοντας τα 126.949, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 7.183 κι είναι ο υψηλότερος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μια έκθεση του ερευνητικού κέντρου του Κοινοβουλίου έδειξε ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων και θανάτων στο Ιράν ενδέχεται να είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, ανησυχώντας ότι τα μέτρα για να περιορισθούν οι δημόσιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να προξενήσουν ακόμη μεγαλύτερη βλάβη σε μια οικονομία που ήδη έχει πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει από τα τέλη Απριλίου τους περισσότερους από τους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή.

Τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ανιούσα πορεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες πως το Ιράν βρίσκεται κοντά στο να περιορίσει την επιδημία.