Ένας Αιγύπτιος σκηνοθέτης που ήταν κρατούμενος επειδή γύρισε μουσικό βίντεο που σατίριζε τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, πέθανε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή μετά από διετή εγκλεισμό χωρίς δίκη.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα αίτια του θανάτου του 24χρονου Σάντι Χαμπάς δεν έγιναν γνωστά από την πρώτη στιγμή. Αλλά ξεσήκωσε αντιδράσεις για τον συνωστισμό που επικρατεί στις φυλακές της Αιγύπτου, εν μέσω διαμαρτυριών για μαζική απελευθέρωση κρατουμένων ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο Χαμπάς φυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2018 αφού σκηνοθέτησε βίντεο κλιπ για τραγούδι ενός εξόριστου μουσικού, του Ramy Essam, που σατίριζε τον Σίσι. «Όταν το τραγούδι κυκλοφόρησε στα social media, ο Χαμπάς συνελήφθη και φυλακίστηκε» δήλωσε ο δικηγόρος του Ahmed el-Khawaga.

Το ίδιο συνέβη και με τον συνθέτη του τραγουδιού Galal el-Behairy, ο οποίος τον Αύγουστο του 2018 καταδικάστηκε σε 3ετή φυλάκιση από στρατοδικείο.

Αν και ο Σίσι έχει συγκεντρώσει μεγάλη ισχύ, έχει επιδείξει μηδανική ανοχή στις φωνές κριτικής εναντίον του. Πολλοί Αιγύπτιοι ηθοποιοί, συγγραφείς και σταρ του αθλητισμού έχουν αυτοεξοριστεί για να ξεφύγουν από την οργή του Σίσι, ενώ κάποιοι έχουν διωχθεί ερήμην.

Ο τραγουδιστής του επίμαχου κομματιού έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, αλλά αργότερα διέφυγε στη Σουηδία. Προσέλαβε τον Σάντι Χαμπάς για να φτιάξει το βίντεο για το τραγούδι του, ο οποίος είχε δουλέψει στο παρελθόν και με άλλους μουσικούς.

Σε γράμμα του από τη φυλακή τον Οκτώβριο, ο Χαμπάς μίλησε για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία είχε περιέλθει: «Η φυλακή δεν σκοτώνει, η μοναξιά όμως ναι» έγραψε, περιγράφοντας την πάλη του για να μην τρελαθεί ή να πεθαίνει αργά «επεισή με έριξαν σε ένα κελί για δύο χρόνια και με έχουν ξεχάσει».

Οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο παραμένουν στη φυλακή για χρόνια χωρίς δίκη, σε άθλιες συνθήκες, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τον Μάρτιο η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον πρόεδρο Σίσι να απελευθερώσει χιλιάδες κρατούμενους που είναι ευάλωτοι στην πανδημία.

Ο Σίσι απελευθέρωσε 4.000 φυλακισμένους τον περασμέν μήνα, σε μία κίνηση καλής θέλησης για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Χερσονήσου του Σινά, αλλά όσοι αφέθησαν ελεύθεροι ήταν καταδικασμένοι εγκληματίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί κρατούμενοι.