Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών πάνω από 2.500 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ως χθες Τετάρτη στις 20:30 (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:30 ώρα Ελλάδας).

Έπειτα από δύο ημέρες επιβράδυνσης, την Κυριακή και τη Δευτέρα, η νέα αλματώδης αύξηση των θανάτων (+2.502) ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων σε 60.853, σύμφωνα με τα δεδομένα της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται συνεχώς.

Μακράν η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν προχθές Τρίτη το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων μόλυνσης και πλέον στη χώρα αυτή εντοπίζεται το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στον πλανήτη.

Ο κορονοϊός «θα φύγει», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τετάρτη στον Λευκό Οίκο. «Θα φύγει, θα εξαλειφθεί», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου, χωρίς να διευκρινίσει πώς.

163 νέοι θάνατοι, 1.047 νέα κρούσματα στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 163 νέοι θάνατοι ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 1.047 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε έτσι τα 1.732, ενώ οι άνθρωποι που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν έφθασαν τους 17.799.

Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ εφιστά τις τελευταίες ημέρες την προσοχή στο ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης πιθανόν είναι κατά δεκάδες χιλιάδες υψηλότερος από αυτόν που επιβεβαιώνεται επίσημα.

Πρώτοι θάνατοι στην Υεμένη

Οι πρώτοι δύο θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, καταγράφηκαν στην Υεμένη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας μιλώντας σε εγχώριο τηλεοπτικό δίκτυο αργά χθες βράδυ.

Νωρίτερα, οι αρχές της Υεμένης είχαν κάνει λόγο για πέντε νέα κρούσματα στην πόλη Άντεν. Ως νωρίτερα χθες, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έκανε λόγο για μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τόνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θεωρεί πολύ υψηλή την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 να εξαπλώνεται, χωρίς οι αρχές να το αντιλαμβάνονται ή να παίρνουν μέτρα, στην καθημαγμένη από χρόνια πολέμου Υεμένη και να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Στην Υεμένη, μια από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου, το σύστημα υγείας είναι κατεστραμμένο σχεδόν ολοσχερώς έπειτα από χρόνια σύρραξης, η οποία κλιμακώθηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν επενέβη η Σαουδική Αραβία επικεφαλής συμμαχίας αραβικών χωρών για να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Η χώρα θεωρείται εδώ και χρόνια πως βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού· τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν συχνά λόγο για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

Κανένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα στη Νότια Κορέα

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενών (KCDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στη Νότια Κορέα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που να οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα, για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα της Ασίας την 29η Φεβρουαρίου.

Τα KCDC εξήγησαν ότι εντοπίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα μόλυνσης, όλα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη Νότια Κορέα αυξήθηκε έτσι σε 10.765.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος· το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα αυξήθηκε έτσι στα 247.

Τέσσερα νέα κρούσματα στην Κίνα, όλα «εισαγόμενα»

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη έλαβε αναφορές για τέσσερα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, αριθμό σημαντικά μειωμένο από τα 22 που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα, στην ηπειρωτική Κίνα.

Όλα τα νέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι στην Κίνα από το εξωτερικό. Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας κατέγραψε εξάλλου χθες 33 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 26 την προηγουμένη.

Τρία ύποπτα κρούσματα καταγράφηκαν στη Σαγκάη, όλα «εισαγόμενα».

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Κίνα έφθασε τους 82.862.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, με τον απολογισμό των θυμάτων της COVID-19 να μένει αμετάβλητος στα 4.633, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του κινεζικού υπουργείου Υγείας.

Ακόμη 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Κίνας αφού ιάθηκαν, ενώ οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκαν κατά 9 στους 41, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Συνολικά, 77.610 ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί μετά τη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό.