Στοιχεία αναφορικά με τον χρόνο επιβίωσης του κορονοϊού σε συνθήκες ηλιοφάνειας και μεγάλης υγρασίας παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση στον Λευκό Οίκο αναφορικά με την πανδημία, την παράσταση έκλεψε βέβαια για άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ και οι απίθανες ιδέες του αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού.

Την παρουσίαση έκανε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας William Bryan, ο οποίος είπε πως το ηλιακό φως είχε «ισχυρή» επίδραση στην εξόντωση του ιού. Και πρόσθεσε πως μελετάται το πώς τα απολυμαντικά εξαφανίζουν τον ιό μέσα σε λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως τέτοια ευρήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια μελέτη για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ιός μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

«Ας υποθέσουμε πως βομβαρδίζουμε το σώμα με τρομακτική υπεριώδη ακτινοβολία ή απλώς πολύ δυνατό φως» είπε ο Τραμπ, κοιτώντας τον Bryan και τη Δρ Deborah Birx, μέλος της task force του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, «νομίζω πως είπατε πως δεν το έχετε ακόμα εξετάσει αλλά θα το δείτε».

«Και μετά είπα, ας υποθέσουμε πως βάζουμε το φως μέσα στο σώμα, είτε μέσω του δέρματος είτε με κάποιον άλλο τρόπο. Νομίζω πως είπατε πως θα το εξετάσετε και αυτό. Και μετά είδα τα απολυμαντικά, που σκοτώνουν τον ιό σε ένα λεπτό, και υπάρχει άραγε τρόπος να μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο με ένεση στο σώμα ή με περίπου καθαρισμό. Όπως βλέπετε μπαίνει στους πνεύμονες, κάνει πολλά στους πνεύμονες, θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε και αυτό». 

Αργότερα ο Bryan είπε πως η χρήση απολυμαντικών για να καθαρίσουμε τους πνεύμονες δεν είναι δυνατή. «Μπορεί να έχει αποτέλεσμα, μπορεί και όχι» επέμεινε ο Τραμπ.

Αφού προώθησε τη σημασία του φωτός του ήλιου στην αντιμετώπιση του ιού, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αντιπαράθεση με έναν ρεπόρτερ, ο οποίος ρώτησε εάν οι αναφορές του ήταν διασπορά φημών ή πιθανών θεραπειών – θάυμα.

«Με όλο τον σεβασμό, κύριε, εσείς είστε ο πρόεδρος, και ο κόσμος που ακούει την ενημέρωση θέλει να πάρει πληροφορίες και οδηγίες και θέλει να ξέρει τι να κάνει. Δεν ψάχνει φήμες» είπε ο Phil Rucker oαπό την Washington Post.

«Ε, Phil, εγώ είμαι ο πρόεδρος, εσύ είσαι fake news. Και ξέρεις τι θα σου πω; Θα σου το πω πολύ ευγενικά επειδή σε ξέρω καλά. Τον ξέρω τον τύπο, διαβάζω τι γράφει. Είναι εντελώς faker».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε πως είναι απλώς μια ιδέα προς εξέταση αυτό που λέει. «Είσαι έτοιμος; Είναι μόνο μία πρόταση, από ένα εξαιρετικό εργαστήριο, έναν λαμπρό άνθρωπο. Ο Bryan μιλά για τον ήλιο. Μιλά για τη ζέστη, και βλέπετε τους αριθμούς. Είμαι εδώ για να παρουσιάσω το ταλέντο. Για να παρουσιάσω ιδέες, επειδή χρειαζόμαστε ιδέες για να τοπ ξεφορτωθούμε αυτό το πράγμα. Οπότε αν η ζέστη είναι καλή, αν το φως του ήλιου είναι καλό, αυτό είναι σούπερ κατά τη γνώμη μου».

Μιλώντας αργότερα στο MSNBC, ο Δρ Irwin Redlener είπε πως ο Bryan «προφανώς δεν είχε ιδέα τι έλεγε και ο πρόεδρος απλώς απλούστευσε αυτά τα στοιχεία χωρίς αποδείξεις.  Και πάλι, είμαι σίγουρος πως υπάρχουν άνθρωποι που θα ψάχνουν τρόπο να αγοράσουν φώτα που εκπέμπουν UV  ή πως μπορούν να βάλουν φως και απολυμαντικά στον οργανισμό. Ελπίζω ο κόσμος να μην το πάρει αυτό στα σοβαρά. Ήταν απλώς ανοησίες, για να το πω ξεκάθαρα».