Άδεια για να συναντηθεί ο νομικός του σύμβουλος με τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος διαμένει στην πρεσβεία του Ισημαρινού στη Βρετανία ζητεί ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς από τον πρέσβη του Ισημερινού στη Χάγη, Μιγκέλ Καλαχοράν Καμίν.

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας τονίζει ότι ο κ. Ρόμπινσον, Αμερικανός δικηγόρος και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στις ΗΠΑ, θα σεβαστεί τους κανόνες και θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που θα ορίσει για τη συνάντηση η κυβέρνηση του Ισημερινού.

Ο κ. Ρόμπινσον είναι διαθέσιμος έως τις 16 Ιανουαρίου του 2014, όταν μετά τη χειμερινή διακοπή στη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα ξαναρχίσει η δίκη του, αναφέρει ο Ρ. Κάρατζιτς.

Ο κατηγορούμενος στην επιστολή του προς τον πρέσβη του Ισημερινού υπογραμμίζει ότι πρόσφατα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν Αμερικανοί αξιωματούχοι και εργαζόμενοι στην αμερικανική κυβέρνηση που υπέκλεπταν συνομιλίες μεταξύ πελάτη και συνηγόρου, όπως στην περίπτωσή του, μπορούν να αντιμετωπιστούν ως άτομα που επέδειξαν ασέβεια προς το ICTY, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς προσθέτει ότι οι πληροφορίες του σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στα έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks.

Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατηγορεί τον Κάρατζιτς για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, τις διώξεις μουσουλμάνων και Κροατών σε όλη τη Βοσνία, τον εκφοβισμό των κατοίκων του Σαράγεβο με την εκστρατεία βομβαρδισμών και επιθέσεων ελεύθερων σκοπευτών και την ομηρία μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ την περίοδο 1992 – 1995.

Ο πρώην πρόεδρος τη Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ο οποίος συνελήφθη το 2008 στη Σερβία, ύστερα από πολυετή καταδίωξη, εκδόθηκε στο ICTY και η δίκη του άρχισε στις 26 Οκτωβρίου του 2009.