Η Καμπότζη ενδέχεται να χρησιμοποιήσει αρουραίους που θα βοηθήσουν να απομακρυνθούν οι εκατομμύρια θανατηφόρες νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί κι έχουν απομείνει στο έδαφος μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα με την ειδικευμένη στην αποναρκοθέτηση βελγική μη κυβερνητική οργάνωση APOPO για τη διεξαγωγή ενός πιλοτικού προγράμματος με τη χρησιμοποίηση αφρικανικών αρουραίων, οι οποίοι εντοπίζουν τις νάρκες με την όσφρηση, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Cambodia Daily.

Η ράτσα αυτή τρωκτικών, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Αρουραίοι Ήρωες», έχει πολύ ισχυρή την αίσθηση της όσφρησης και μπορεί να εκπαιδευτεί σχετικά εύκολα. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε αφρικανικές χώρες, με πληθώρα ναρκών στο έδαφός τους, όπως η Μοζαμβίκη, για να εντοπίζουν εκρηκτικές ύλες σε θαμμένα όπλα.

Η Καμπότζη είναι μία από τις πιο ναρκοθετημένες χώρες στον κόσμο. Περισσότερες από 3 εκατομμύρια νάρκες έχουν απομακρυνθεί μέχρις στιγμής, αλλά απομένουν εκατομμύρια ακόμη.

Οι νάρκες και άλλα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 19.000 πολίτες της Καμπότζης από το 1979 και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό περισσοτέρων από 44.000 άλλων.