Η Λόγια Ζίργκα, η μεγάλη παραδοσιακή συνέλευση στο Αφγανιστάν ενέκρινε σήμερα την κρίσιμη συνθήκη ασφαλείας με τις ΗΠΑ και ζήτησε από τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να την υπογράψει πριν από τα τέλη του 2013.

Η συμφωνία «εγκρίθηκε από τα μέλη της Λόγια Ζίργκα», δήλωσε ο Φατζούλ Καρίμ Ιμάκ, ο αντιπρόεδρός της συνέλευσης που συνεδριάζει από την Πέμπτη στην Καμπούλ.

Η απόφαση αναγνώστηκε στις 50 επιτροπές της συνέλευσης που συγκροτούν 2.500 γέροντες και αρχηγοί φυλών, προσωπικότητες, βουλευτές. Δεν υπήρξε καμιά αντίρρηση στην υπογραφή της συμφωνίας. Οι αρχηγοί των φυλών κάλεσαν επίσης τις ΗΠΑ να παραδώσουν 19 αφγανούς κρατούμενους που εκτίουν ποινή στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο.

Αμέσως μετά την έγκριση της συνθήκης ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ υπό τον όρο η Ουάσινγκτον να δώσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική διαδικασία και τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε σπίτια αφγανών πολιτών.

«Δέχομαι την εντολή που μου δώσατε για την υπογραφή της συνθήκης αυτής», δήλωσε ο πρόεδρος Καρζάι απευθυνόμενος στα μέλη της Λόγια Ζίργκα.

Η διμερής συνθήκη ασφαλείας αναμένεται να ορίσει το πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, μετά την αποχώρηση στα τέλη του 2014 των 75.000 στρατιωτών της διεθνούς δύναμης αρωγής (Isaf) που αποτελούν τις μάχιμες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.