Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράν από κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ μετά από φήμες ότι τα οινοπνευματώδη ποτά θα βοηθούσαν στη θεραπεία του κορονoϊού, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Με τον τελευταίο επίσημο αριθμό θανάτων να ανέρχεται σε 237, το Ιράν είναι μία από τις βασικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19 μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η κατανάλωση και η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται στην Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τακτικά θανάτους από δηλητηρίαση από αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με το IRNA, 20 άτομα πέθαναν από δηλητηρίαση στη νοτιοδυτική επαρχία Κουζεστάν και επτά στην Αλμπόρτζ, γειτονικά της Τεχεράνης.

Το πρακτορείο πρόσθεσε, επικαλούμενο έναν τοπικό αξιωματούχο νοσοκομείο, πως 218 άνθρωποι νοσηλεύονται στην Αβάζ, πρωτεύουσα της Κουζεστάν, έπειτα δηλητηρίαση αλκόολ.

Οι καταναλωτές πίστεψαν «φήμες ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με τον κορονοϊό», τόνισε το IRNA, επικαλούμενο τον αξιωματούχο.

Το πρακτορείο επίσης επικαλέστηκε τον αναπληρωτή εισαγγελέα της Αβάζ, ο οποίος δήλωσε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν απορρόφησαν μεθανόλη αφού «παραπλανήθηκαν από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο» σχετικά με τον υποτιθέμενο ωφέλιμο ρόλο του αλκοόλ κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το IRNA, ότι ο κορονοϊός έχει αφήσει 16 ανθρώπους νεκρούς στην Κουζεστάν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 7.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τη νόσο σε όλο το Ιράν.

Ακτιβιστής κρατείται για προτροπή σε στάση για τις επικρίσεις εναντίον του Σι Τζινπίγκ για τον χειρισμό της επιδημίας

Για προτροπή σε στάση κι εξέγερση κατηγορείται Κινέζος ακτιβιστής, ο οποίος είχε ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τον χειρισμό της επιδημίας του κορονοϊού, που έχει παραλύσει την Κίνα, ανακοίνωσαν σήμερα προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο Σου Ζινγιόνγκ κρατείται από τις 15 Φεβρουαρίου, μετά την δημοσίευση στο διαδίκτυο μίας σειράς από άρθρα στα οποία επέκρινες τον Σι. «Ένας ικανός πολιτικός ηγέτης είναι ακατάβλητος και βλέπει ευκαιρίες μέσα στην κρίση. Αλλά κάθε φορά που εσείς έρχεσθε αντιμέτωπος με μία μεγάλη κρίση, αποδεικνύεστε ανίκανος» είχε γράψει σε ένα κείμενό του ο Σου.

Η αστυνομία του Πεκίνου είχε ανακοινώσει το Σάββατο στην αδελφή του Σου Ζιγιόνγκ πως «αυτός βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό σε ειδικό τόπο», σύμφωνα με τον Χουά Ζα, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην οικογένεια.

Η μορφή αυτή εξωδικαστικής κράτησης μπορεί να διαρκέσει ως ένα εξάμηνο και συχνά χρησιμοποιείται κατά των αντιφρονούντων και των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό το πέπλο της μυστικότητας, οι κρατούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε βασανισμούς και κακομεταχείριση, όπως υποστηρίζουν πολλές οργανώσεις υπέρ των βασικών ελευθεριών.

Κρατούμενη είναι επίσης από τις 16 Φεβρουαρίου και η σύντροφος του Σου, η φεμινίστρια και ακτιβίστρια για τα εργασιακά δικαιώματα Λι Τσιαοσού, με τον αντιφρονούντα Χου Τζιά να υποστηρίζει πως «οι δύο υποθέσεις είναι στενά συνδεδεμένες».

«Η αστυνομία τους έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό επιτήρηση και τους κατηγορεί για στάση κι εξέγερση», τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η κατηγορία τούτη επισύρει ποινή 15 ετών το ανώτερο.

Για τον Πάτρικ Πουν της Διεθνούς Αμνηστίας, είναι «πολύ πιθανόν» η κράτηση του Σου Ζιγιόνγκ να συνδέεται με τα σχόλιά του εναντίον του Σι Τζιπίνγκ για τον χειρισμό της κρίσης του κορονοϊού.

ΟΗΕ: Η Πιονγκγιάνγκ οφείλει να επιτρέψει την είσοδο σε γιατρούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε σήμερα την άποψη πως η Πιονγκγιάνγκ οφείλει να επιτρέψει την άφιξη στη χώρα γιατρών και εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις μίας πιθανής εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στον πληθυσμό της.

Η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της κι έχει ανακοινώσει δραστικά προληπτικά μέτρα για τον πληθυσμό της απαγορεύοντας τις πτήσεις προς και από τη χώρα, αλλά και την είσοδο σε ξένους επισκέπτες. Ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως έως σήμερα κρούσματα του κορονοϊού.

Όπως όμως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Τομάς Οχέα Κιντάνα, η Πιονγκγιάνγκ «οφείλει να επιτρέψει την πλήρη κι απρόσκοπτη είσοδο σε ειδικούς γιατρούς και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Ο ίδιος ζήτησε επίσης να υπάρξει «αναθεώρηση» των διεθνών κυρώσεων απέναντι στη Βόρεια Κορέα, εξηγώντας πως «μία περαιτέρω απομόνωση της χώρας δεν αποτελεί λύση».

«Πολυάριθμοι Βορειοκορεάτες δεν έχουν επαρκή διατροφή, πάσχουν από κακή ανάπτυξη και κατά συνέπεια είναι πιο ευάλωτοι εάν προσβληθούν» από τον κορονοϊό, τόνισε ο Κιντάνα, καταθέτοντας την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως το 43% του πληθυσμού της Βορείου Κορέας δεν σιτίζεται επαρκώς.