Η απεργία των αστυνομικών στην πολιτεία Σεαρά στη βορειοανατολική Βραζιλία, που εισέρχεται σήμερα στην 13η ημέρα της, έχει προκαλέσει χάος, ενώ ο αριθμός των ανθρωποκτονιών έχει τριπλασιαστεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Η αστυνομία της πολιτείας ξεκίνησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 19 Φεβρουαρίου με μισθολογικά αιτήματα.

Βάσει της νομοθεσίας στη Βραζιλία οι αστυνομικοί απαγορεύεται να απεργούν και την προηγούμενη εβδομάδα δικαστήριο της Σεαρά αποφάσισε ότι όσοι αψηφούν την απαγόρευση, μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης.

Περισσότεροι από 200 απεργοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τις τελευταίες ημέρες

Ωστόσο παρόλο που η απεργία των αστυνομικών είναι αντισυνταγματική, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των δυνάμεων της τάξης, δεν την έχει καταδικάσει.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους απεργούς για να αποδυναμώσει τις τοπικές αρχές της πολιτείας αυτής που κυβερνάται από την αριστερά.

Στις 19 Φεβρουαρίου στην πόλη Σομπράλ ένας γνωστός κεντροαριστερός γερουσιαστής, ο Σιντ Γκόμες, τραυματίστηκε από σφαίρες όταν οδηγώντας έναν εκσκαφέα προσπάθησε να περάσει μέσα από μια ομάδα απεργών.

Λίγες ώρες πριν το συμβάν αυτό, 230 χιλιόμετρα από την Φορταλέσα την πρωτεύουσα της Σεαρά, αστυνομικοί με καλυμμένα τα πρόσωπα έσπειραν τον τρόμο στην πόλη Σομπράλ απειλώντας καταστηματάρχες και ζητώντας τους να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

«Καλυμμένη στήριξη»

«Ο Μπολσονάρου ασκεί τεράστια επιρροή στους αστυνομικούς σε όλες τις πολιτείες της Βραζιλίας, κάτι που του επιτρέπει να ασκεί πιέσεις στις τοπικές αρχές», εκτίμησε ο Αρτούρ Τρινιντάντ Μαρανχάο Κόστα κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλια και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια.

«Είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των αστυνομικών, ακόμη περισσότερο μεταξύ των ευαγγελικών», πρόσθεσε αναφερόμενος στη στήριξη που χαίρει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος από την ευαγγελική εκκλησία.

Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό, οι απεργίες των αστυνομικών, αν και παράνομες, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια: έρευνα του πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ κατέγραψε 715 από το 1997 ως το 2017.

Αλλά είναι «η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πρόεδρο να στηρίζει, ακόμη και καλυμμένα, τους εξεγερμένους αστυνομικούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σέζαρ Φερέιρα κοινωνιολόγο και συντονιστή του Εργαστηρίου Ερευνών για τη Βία του πανεπιστημίου της Σεαρά, «το εθνικό πλαίσιο συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης».

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος τάσσεται υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των όπλων, της αυτοδικίας, υπερασπιζόμενος παράλληλα την ατιμωρησία των αστυνομικών όταν διαπράττουν ωμότητες, ενισχύσει τη στάση των εξεγερμένων», εξήγησε.

Ακόμη κι αν ο Μπολσονάρου δεν καταδίκασε την απεργία, η κυβέρνηση έστειλε στα μέσα Φεβρουαρίου2.500 στρατιωτικούς στη Σεαρά για να διατηρήσουν την τάξη.

Εργαλειοποίηση της αστυνομίας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζιο Μόρο μετέβη τη Δευτέρα στην πολιτεία και δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Όμως τουλάχιστον 25 ανθρωποκτονίες διαπράχθηκαν στην πολιτεία την Τρίτη, τελευταία ημέρα για την οποία υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Αριθμός σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με τις 8 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο ημερησίως τον Ιανουάριο.

Όμως ο στρατός ανακοίνωσε ότι ο αριθμός αποτελεί μείωση 35% σε σχέση με την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι περιπολίες των στρατιωτών, οπότε είχαν καταγραφεί 37 ανθρωποκτονίες.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει κατά μία εβδομάδα την παρουσία του στρατού στη Σεαρά.

Για τον Μαρανχάο Κόστα η στάση του Μπολσονάρου απέναντι στην απεργία αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Επικαλέστηκε μάλιστα το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «εκρηκτικό» και το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην τοπική αστυνομία, η οποία εξαρτάται από τις αρχές κάθε πολιτείας, που θα συζητηθεί στα τέλη Ιουνίου στο κοινοβούλιο.

«Η εργαλειοποίηση της αστυνομίας είναι μια μέθοδος που έχουν χρησιμοποιήσει χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ουγγαρία και η Βενεζουέλα», υπενθύμισε.