Οι Φιλιππίνες προσπαθούν σήμερα το πρωί να καταρτίσουν έναν πρώτο απολογισμό, την επομένη της έλευσης του τυφώνα Χαϊγιάν στο κεντρικό αρχιπέλαγος, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση σε πόλεις και χωριά που σάρωσε η μανία του. Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν και 800.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές, τα κατεστραμμένα σπίτια, μεγάλες περιοχές που πλημμύρισαν εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η επαρχία Λέιτε, η πλέον πληγείσα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο κατοίκους, είναι από τις φτωχότερες της χώρας και πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Το ποσοστό της φτώχειας ανερχόταν σε 31,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012, αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο του 27,9% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η επαρχία είναι γνωστή γιατί στις ακτές της τον Οκτώβριο του 1944 αποβιβάστηκαν μονάδες των αμερικανικών δυνάμεων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από την πτώση της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Μανίλας «οι ζημιές και οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες στις πληγείσες επαρχίες Λέιτε, Ανατολική Σαμάρ Ρομπλόν, Μαριντούκε και Ακλάν».

Η Λέιτε είναι από τις μεγαλύτερες επαρχίες της περιφέρειας Βιζάγιας, με έκταση 5.713 τετραγωνικών χλμ. Συνδέεται με το νησί Σαμάρ με τη Γέφυρα Σαν Χουανίκο, τη μεγαλύτερη στις Φιλιππίνες.

Τοπικός αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι εκατό νεκροί κείτονται σε δρόμους της πρωτεύουσας Τακλομπάν και άλλοι τόσοι είναι οι τραυματίες. Ο κόσμος έτρεξε σε καταφύγια, ορισμένα από τα οποία επίσης καταστράφηκαν από τον τυφώνα. «Πολλοί άνθρωποι είναι στο δρόμο γιατί δεν έχουν πού να πάνε».

Οι αρχές τονίζουν ότι οι περιορισμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών δυσχεραίνουν τον προσδιορισμό του μεγέθους των ζημιών στην επαρχία αυτή. «Ανησυχούμε πολύ από την κατάσταση εδώ. Προτεραιότητά μας είναι να έχουμε πρόσβαση το νωρίτερο δυνατόν στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, με τη χρήση ελικοπτέρων και μονάδων του στρατού. Επικεντρωνόμαστε στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης».

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, ο Χαϊγιάν σάρωσε τις κεντρικές Φιλιππίνες με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 235 χλμ. την ώρα και ριπές ανέμων έως 275 χλμ. την ώρα. Άλλες μετεωρολογικές υπηρεσίες τοποθετούν την μέγιστη ταχύτητα των ανέμων σε 315 χλμ. την ώρα και τις ριπές σε 380 χλμ. την ώρα.

Ο Χαϊγιάν είναι ο μεγαλύτερος τυφώνας που πλήττει τον πλανήτη μετά τον τυφώνα Τιπ τον Οκτώβριο του 1979, ο οποίος στοίχισε τη ζωή 100 ανθρώπων στην Ιαπωνία και το νησί Γκουάμ. Είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που σαρώνει τις Φιλιππίνες, οι οποίες πλήττονται από τουλάχιστον 20 τυφώνες κάθε χρόνο. Είναι ισχυρότερος από τον τυφώνα Μπόφα που άφησε πίσω του 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους στην νότια επαρχία Μιντανάο το 2012.

Την ίδια ώρα στο Βιετνάμ άρχισε η εκκένωση περιοχών όπου ζουν 100.000 άνθρωποι, οι οποίες βρίσκονται στην πορεία που ακολουθεί ο γιγάντιος τυφώνας Χαϊγάν, ο οποίος αναμένεται να πλήξει την Κυριακή τη χώρα, δύο ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμά του από τις κεντρικές Φιλιππίνες, μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Περιοχές εκκενώνονται στις κεντρικές επαρχίες Ντανάνγκ και Κουάνγκ Νγκάι, γράφει η εφημερίδα Tuoi Tre, ενώ η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Σχολεία έκλεισαν και οι κάτοικοι των παραλιακών χωριών που εκτίθενται περισσότερο στην σφοδρή καταιγίδα, εγκατέλειψαν τις εστίες τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε δημόσια κτίρια που είναι χτισμένα σε υψώματα, σύμφωνα με τις επίσημες εφημερίδες.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν που θεωρείται ο βιαιότερος του 2013 και ένας από τους σφοδρότερους που έχουν πλήξει ηπειρωτικό έδαφος εδώ και δεκαετίες, αναμένεται να χάσει λίγη από την έντασή του όταν θα φθάσει στο Βιετνάμ.

Ωστόσο παραμένει στην κατηγορία των γιγάντιων τυφώνων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νγκίγεν Ταν Ντουνγκ σε έκτακτη συνεδρίαση.