Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν είναι «αισιόδοξος» για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, όμως υποστηρίζει την ομάδα των ιρανών διαπραγματευτών, όπως είπε σήμερα σε ομιλία του ενώπιον μαθητών και φοιτητών, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του Khamenei.ir.

«Δεν είμαι αισιόδοξος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Χαμενεΐ, προσθέτοντας όμως ότι «κανείς δεν πρέπει να αποδυναμώσει τους διαπραγματευτές, που έχουν αναλάβει μια δύσκολη αποστολή».

Αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτέλεσμα, «τόσο το καλύτερο, αν πάλι δεν έχουν αυτό θα πει ότι η χώρα θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

«Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τον εχθρό που μας χαμογελά. Οι Αμερικάνοι μας χαμογελούν και λένε ότι επιθυμούν να διαπραγματευτούν, όμως παράλληλα λένε πως όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι», υπογράμμισε ο αγιατολάχ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να κάνουν τίποτε» εναντίον του Ιράν.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τους σιωνιστές (στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), όμως λέμε από την πρώτη ημέρα ότι το σιωνιστικό καθεστώς είναι παράνομο και κάλπικο», συνέχισε ο Χαμενεΐ.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) ξεκίνησαν εκ νέου στα μέσα Οκτωβρίου τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Γενεύη για να τις συνεχίσουν.