Η υψηλόβαθμη απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ καταδίκασε σήμερα τη χρήση κυνηγετικών όπλων ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές στη Βαγδάτη και κάλεσε την κυβέρνηση να εγγυηθεί την προστασία τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ το Ιράκ συγκλονίζεται από μια ασυνήθιστη εσωτερική κρίση, με σχεδόν 500 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, που από τον Οκτώβριο διεξάγονται με αμείωτο ρυθμό κι αίτημα την εκδίωξη της κυβερνώσας κάστας, την οποία οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ως διεφθαρμένη, αλλά και τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων κυρίως από το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ (UNAMI) ανέφερε πως έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 50 διαδηλωτές τραυματίσθηκαν από κυνηγετικές καραμπίνες, πέτρες και εμπρηστικές βόμβες τις νύχτες της 14ης, 15ης και 16ης Φεβρουαρίου.

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κερμπάλα μόνο τον Ιανουάριο λόγω παρόμοιων τακτιών, ανέφερε σε μα ανακοίνωση η UNAMI.

«Το συνεχιζόμενο μοτίβο της χρήσης υπερβάλλουσας δύναμης με μη ταυτοποιημένες ένοπλες ομάδες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες ασφαλείας, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επειγόντως και με αποφασιστικότητα. Ειρηνικοί διαδηλωτές πρέπει να προστατεύονται αδιαλείπτως», δήλωσε η Ζανίν Ενίς-Πλασέρ, ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.

Προσώρας δεν υπάρχει σχόλιο από τις ιρακινές αρχές.

Προχθές Σάββατο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Τάουφικ Αλάουι ζήτησε την στήριξη του Ιρακινού λαού, λίγο μετά τον διορισμό του από τον πρόεδρο Μπαχράμ Σάλεχ, όμως οι διαδηλωτές τον έχουν εκ των προτέρων απορρίψει, αποκαλώντας τον «μαριονέτα» της πολιτικής ελίτ.

Στο μεταξύ, η υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρίνε Μπράμσεν, δήλωσε σήμερα ότι το στρατιωτικό προσωπικό της Δανίας θα επιστρέψει στην ιρακινή βάση αλ-Άσαντ την 1η Μαρτίου, μετά την προσωρινή μεταφορά ορισμένων στρατιωτών στο Κουβέιτ λόγω ανησυχιών ασφαλείας.

Περίπου 130 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Δανίας στάθμευαν στη βάση αλ-Άσαντ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.