Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο περιορίζεται η εξουσία του προέδρου να διεξάγει πόλεμο εναντίον του Ιράν, επιφέροντας πλήγμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την αμερικανική επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη και τα επακόλουθα αντίποινα της Τεχεράνης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ το Ψήφιμα περί Πολεμικών Εξουσιών, που πρόκειται τώρα να σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με το Ιράν, εκτός και αν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο ή δώσει την έγκρισή του για τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Υποχρεώνεται επίσης ο πρόεδρος, πριν ξεκινήσει οποιονδήποτε «επιθετικό πόλεμο», να ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία στο Κογκρέσο, που είναι ο μοναδικός θεσμός, με βάση το Σύνταγμα, που έχει την εξουσία να κηρύττει πόλεμο.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο. Το κείμενο εγκρίθηκε με ψήφους 55 υπέρ έναντι 45 κατά, αφού στηρίχθηκε και από οκτώ Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος διατηρεί την εξουσία να διατάξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην περίπτωση μιας «επικείμενης» επίθεσης εναντίον της χώρας.

Το 2019 το Κογκρέσο είχε εγκρίνει άλλο ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε να σταματήσει η αμερικανική υποστήριξη στον συνασπισμό που πολεμά στην Υεμένη, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Εξαιρούνταν μόνο οι επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων. Και σε εκείνη την περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε βέτο.

Το Πεντάγωνο αποδεσμεύει 3,8 δισεκ. δολάρια για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

Το Πεντάγωνο θα παραιτηθεί από την αγορά πολλών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μη επανδρωμένων αεροπλάνων ώστε να αποδεσμεύσει άλλα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του τείχους που θέλει να χτίσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν σήμερα στο Κογκρέσο.

Από τα χρήματα αυτά, τα 2,2 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2020 και αρχικά επρόκειτο να διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρεται στα έγγραφα, αντίγραφα των οποίων περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα υπόλοιπα χρήματα προβλεπόταν έως τώρα να δοθούν για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ).