Κατηγορίες κατά του κράτους, των μέσων ενημέρωσης και της Αστυνομίας εξαπολύει η οικογένεια του Φώτη Ντούλος, του ομογενή που κατηγορούνταν για τον φόνο της γυναίκας του και έβαλε την περασμένη εβδομάδα τέλος στη ζωή του, κάνοντας λόγο για «μαζική υστερία» που, όπως πιστεύουν, έπαιξε ρόλο στον θάνατό του.

Ο Ντούλος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες μετά την απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο σπίτι του στο Φάρμινγκτον.

Η εν διαστάσει σύζυγός του Τζένιφερ Ντούλος ήταν άφαντη από τον Μάιο και ο Φώτης Ντούλος αντιμετώπιζε κατηγορίες για φόνο σε σχέση με την εξαφάνισή της.

Δήλωση της οικογένειά του, που έδωσε στη δημοσιότητα η αδελφή του Ρένα Ντούλος, αναφέρει πως ο Φώτης Ντούλος «δεν ήταν φονιάς» και χαρακτηρίζει την υπόθεση και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης «αρρωστημένη φάρσα».

«Σας ζητούμε να σκεφτείτε πώς είναι δυνατόν στις σύγχρονες ΗΠΑ ένας άνδρας να αναζητά δικαιοσύνη και ηρεμία τοποθετώντας ένα λάστιχο στην εξάτμιση του αυτοκινήτου του και μπαίνοντας μέσα σε αυτό, ώστε να πεθάνει με τις φωτογραφίες των πέντε παιδιών του γύρω του» τονίζουν.

Ο δικηγόρος του Νορμ Πάτις ανέφερε πως η οικογένειά του είναι αποφασισμένη να καθαρίσει το όνομά του.

Η Τζένιφερ και ο Φώτης ήταν σε διαδικασία διαζυγίου και βρίσκονταν σε σύγκρουση αναφορικά με την επιμέλεια των πέντε παιδιών τους όταν η Τζένιφερ εξαφανίστηκε. Τον Ιούλιο το δικαστήριο έδωσε την προσωρινή επιμέλεια των παιδιών στη μητέρα της Τζένιφερ κι έτσι ζούσαν μαζί της στη Νέα Υόρκη.

«Αυτοκτονία- η τελευταία λέξη που θα συνέδεε με τον Φώτη όποιος τον γνώριζε. Πατέρας που φρόντιζε και νοιαζόταν, γιος, αδελφός, θείος, σκληρά εργαζόμενος, αγωνιστής, πιστός φίλος, βιβλιοφάγος, αθλητής, καταπληκτικός μάγειρας, εξαιρετικά φιλόξενος. Αυτός ήταν ο Φώτης. Έμπαινε σε έναν χώρο κι αμέσως τον φώτιζε. Ήταν ο άνδρας που όλοι ήθελαν για φίλο,

Ο Φώτης ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ, και τον αγαπούσαν πολύ όσοι πραγματικά τον γνώριζαν» ξεκινά η ανακοίνωση της οικογένειας.

«Εμείς, η οικογένεια αυτού του σπουδαίου άνδρα, νιώθουμε απογοητευμένοι από το κράτος, που τον δίωξε και τον παρενόχλησε, εκείνον κι εμάς, αδιάκοπα και χωρίς έλεος, χωρίς ποτέ να δώσει σε εκείνον ή σε εμάς μία ευκαιρία να πει την αλήθεια και να μοιραστεί την ιστορία μας. Νιώθουμε συντετριμμένοι που ένας άνδρας, μόλις στα 52 του χρόνια, βρέθηκε σε τέτοιο αδιέξοδο που θεώρησε ως μοναδική λύση να τερματίσει την ίδια τη ζωή του για να ηρεμήσει. Είμαστε εξοργισμένοι με τα ΜΜΕ, που τον χρησιμοποίησαν για να βγάλουν εντυπωσιακούς τίτλους, χειριζόμενα έτσι την κοινή γνώμη. Τα ΜΜΕ απέρριψαν το τεκμήριο της αθωότητας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχαν τα ρεπορτάζ στα παιδιά. Μας σοκάρει το πώς η Αστυνομία επικεντρώθηκε εμμονικά στις εικασίες και τις συγκυριακές ενδείξεις σχετικά με έναν αθώο άνθρωπο και γύρισε την πλάτη της στην αναζήτηση του πραγματικού ενόχου σε αυτή την τραγωδία, ο οποίος παραμένει ελεύθερος και απειλεί τη δημόσια ασφάλεια. Οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη θλίψη μας.

Θα ερευνήσει τώρα το Κράτος τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό τέλος;» διερωτώνται οι οικείοι του 52χρονου.

«Ζητούμε το δικαστικό σύστημα, στο όνομα της Δικαιοσύνης, να δώσει στη δημοσιότητα τον ιατρικό φάκελο και τις ψυχιατρικές αξιολογήσεις της Τζένιφερ, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να τα αντιπαραθέσει με αυτά του Φώτη. Δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη αλήθεια» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

«Καλούμε το κράτος να στρέψει τις έρευνες προς την επίλυση αυτού του τραγικού μυστηρίου. Καλούμε τα ΜΜΕ να κατανοήσουν τον καταστροφικό τους ρόλο στην εξέλιξη αυτών των γεγονότων. Ακόμα και τώρα διοχετεύονται φωτογραφίες από το σημείο της αυτοκτονίας του Φώτη σε έναν Τύπο που δεν φαίνεται να χορταίνει την τραγωδία του» συνεχίζουν.

Η οικογένεια, όπως τονίζει στη δήλωσή της, σκεφτόταν η ταφή του Φώτη Ντούλος να γίνει στο Φάρμινγκτον, αλλά φοβάται το ενδεχόμενο βεβήλωσης του τάφου του. Οπότε αποφάσισε να μεταφέρει τη σορό του στην Ελλάδα «αποχαιρετώντας ένα έθνος που φαίνεται να βρίσκεται σε πόλεμο με τα ιδανικά του».

«Ζούμε σε καιρούς στιγμιαίας ικανοποίησης και σε έναν κόσμο διψασμένο για άρτο και θεάματα, όπου η σκέψη και η αναζήτηση της αλήθειας σφαγιάζονται στο όνομα της γρήγορης κατανάλωσης και του εντυπωσιασμού. Ο Φώτης ήταν θύμα αυτού του αρρωστημένου zeitgeist» συνεχίζει.

«Σας ζητούμε να προσευχηθείτε για τα πέντε παιδιά του και την οικογένειά μας. (…) Προσευχόμαστε στον θεό να μας δώσει δύναμη για να συγχωρήσουμε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την αρρωστημένη φάρσα. Έχουμε πικρία; Ναι. Χάσαμε έναν άνθρωπο που αγαπούσαμε πολύ και μας αγαπούσε πολύ εξαιτίας μιας μορφής μαζικής υστερίας. Ο Φώτης δεν ήταν δολοφόνος. Η υπόθεση που περιλαμβάνει και την εξαφάνιση της Τζένιφερ δεν έχει λήξει. Από κάποιες απόψεις τώρα ξαναρχίζει» καταλήγει η ανακοίνωση.