ΟΗΕ: «Έτοιμες για διαπραγματεύση στη Γενεύη οι λιβυκές παρατάξεις»

Η δήλωση από τον απεσταλμένο του Οργανισμού στην Τρίπολη


ΚΟΣΜΟΣ
23:26
04/02/2020
ΟΗΕ: «Έτοιμες για διαπραγματεύση στη Γενεύη οι λιβυκές παρατάξεις»
loading

Για «αυθεντική βούληση να αρχίσει διαπραγμάτευση» ανάμεσα στις αντίπαλες στρατιωτικές παρατάξεις έκανε λόγο μέσω δηλώσεών του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, καθώς άρχισαν οι συνομιλίες στη Γενεύη με στόχο να εξασφαλισθεί μια κατάπαυση του πυρός με διάρκεια.

Ωστόσο, ο Γάσαν Σάλαμε είπε σε δημοσιογράφους πως το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές και πως νέοι μισθοφόροι εξακολουθούν να φθάνουν στη Λιβύη, όπου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που έχει τη βάση του στην ανατολική Λιβύη, προσπαθούν τους δέκα τελευταίους μήνες να πάρουν τον έλεγχο της Τρίπολης.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν πέντε αξιωματικοί του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ και πέντε των δυνάμεων που είναι σύμμαχες της διεθνούς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Οι μάχες συνεχίζονται στο πεδίο παρά την έκκληση για εκεχειρία που έγινε στις 12 Ιανουαρίου από τη Ρωσία και την Τουρκία και μια διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, με στόχο τη μείωση των διεθνών επεμβάσεων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σάλαμε δήλωσε πως οι δύο πλευρές έχουν στόχο «να γεφυρώσουν τις διαφορές στις απόψεις τους για το πώς μπορεί να οργανωθεί επί του πεδίου μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

«Αρχίσαμε χθες να συζητούμε μαζί τους έναν μακρύ κατάλογο σημείων στην ατζέντα μας, αρχίζοντας από μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί η εκεχειρία σε μια πιο σταθερή κατάπαυση του πυρός, που να παραβιάζεται λιγότερο συχνά και από τις δύο πλευρές, και επίσης να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια πραγματική συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας», συμπλήρωσε επί του θέματος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει