Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα ότι αν και η Γαλλία θα ήθελε να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία, μετά το Brexit, το Λονδίνο δεν μπορεί να αναμένει ότι θα χαίρει της ίδιας μεταχείρισης με την εποχή που ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορείτε να είστε εντός και εκτός», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής παρέμβασης.

«Οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, επομένως δεν θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί ένα «σοκ» και ένα «ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι» για «ολόκληρη η Ευρώπη».

«Αυτή η αποχώρηση είναι ένα σοκ. Πρόκειται για ένα ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να αντηχήσει σε κάθε μια από τις χώρες μας, να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και εμείς πρέπει να συλλογιστούμε».

«Αυτό το Brexit είναι δυνατό (…), διότι δεν αλλάξαμε αρκετά την Ευρώπη μας», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

«Βαθιά τομή για όλους μας το Brexit», δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ

Έπειτα από 47 χρόνια κοινής ευρωπαϊκής υπόθεσης, έρχεται το τέλος τα μεσάνυχτα. Η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ είπε στον λογαριασμό της στο podcast ότι θα επιθυμούσε «να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία μετά την αποχώρησή της. Το Brexit είναι μια βαθιά τομή για όλους μας. Η Γερμανία θέλει να παραμείνει στενός συνεργάτης και φίλος της Μεγάλης Βρετανίας διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως «ακόμη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν με επιτυχία την Ευρώπη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τις (εμπορικές) διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία με καλή διάθεση, αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως επίσης και από τη Μ. Βρετανία», επισήμανε.

Η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες κατέβασε τη σημαία της ΕΕ

Στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει και επισήμως η χώρα από το μπλοκ, έπειτα από 47 χρόνια.

Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.

Τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θα θεωρείται πλέον τρίτη χώρα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή.

Αύριο Σάββατο, η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».