Η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ παρουσίασε σήμερα στο βασιλιά την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται, δίνοντας τα χαρτοφυλάκια-κλειδιά του υπουργείου Πετρελαίου και του υπουργείου Οικονομικών στον ελάσσονα εταίρο του συνασπισμού της, το λαϊκιστικό Κόμμα της Προόδου, που συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα για πρώτη φορά στη 40χρονη ιστορία του.

Η Σόλμπεργκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δεύτερη γυναίκα η οποία αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Νορβηγίας, διόρισε γυναίκες επικεφαλής στα μισά υπουργεία, τηρώντας έναν άγραφο κανόνα περί ισότητας των φύλων (9-9). Για πρώτη φορά, τα δύο σημαντικότερα χαρτοφυλάκια ανέλαβαν γυναίκες.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία υπόσχεται να χαμηλώσει τους φόρους, να μειώσει την εξάρτηση της νορβηγικής οικονομίας από το πετρέλαιο, να επενδύσει στις υποδομές και να αναχαιτίσει την μετανάστευση, έχει τώρα μόλις μερικές εβδομάδες να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης του Γενς Στόλτενμπεργκ για το 2014, ώστε να αντανακλά τις δικές της πολιτικές.

Η Σόλμπεργκ κράτησε 11 από τα 18 υπουργεία της κυβέρνησής της για το Συντηρητικό Κόμμα της ιδίας (ανάμεσά τους αυτά των Εξωτερικών, της Άμυνας, της Παιδείας, του Περιβάλλοντος, της Υγείας, των Αλιευμάτων), ενώ ονόμασε την επικεφαλής του Κόμματος της Προόδου, Σιβ Γένσεν, υπουργό Οικονομικών, τηρώντας μια πολιτική παράδοση προηγούμενων κυβερνητικών συνασπισμών στη Νορβηγία.

«Φιλοδοξία μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την (προβλεπόμενη) θητεία της», δήλωσε η Σόλμπεργκ.

Αναλυτές θεωρούν ότι ο διορισμός αυτός εντάσσεται σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο χώρος που θα έχει το αντιμεταναστευτικό κόμμα, το οποίο τάσσεται εναντίον των φόρων εν γένει, για να απαιτήσει νέες δαπάνες, αφού το ίδιο θα έχει την ευθύνη για τα δημόσια οικονομικά. Το Κόμμα της Προόδου απαιτούσε προεκλογικά μείωση των φόρων κι αύξηση των δαπανών, ιδίως για τις υποδομές. Συνολικά, το ήσσον κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας ανέλαβε επτά υπουργεία—έχει ακόμη αυτά της Δικαιοσύνης, των Μεταφορών, της Γεωργίας, του Πετρελαίου και της Ενέργειας.

Το υπουργείο Πετρελαίου, το οποίο εποπτεύει την Statoil, την κρατική επιχείρηση πετρελαίου, και καθορίζει την πολιτική της χώρας όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες —οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του νορβηγικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και σχεδόν το ήμισυ των νορβηγικών εξαγωγών—, θα αναλάβει ο Τορντ Λίεν, ένας σχετικά χαμηλού προφίλ πρώην βουλευτής ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις εκλογές.

Το Συντηρητικό Κόμμα διατηρεί τα υπουργεία Βιομηχανίας κι Εμπορίου, τα οποία επιβλέπουν την πλειονότητα των κρατικών επιχειρήσεων της Νορβηγίας: την εταιρία τηλεπικοινωνιών Telenor, την κορυφαία τράπεζα DNB, την παραγωγό αλουμινίου Norsk Hydro, καθώς και την παραγωγό λιπασμάτων Yara.

Η Σόλμπεργκ θα κυβερνήσει επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τη συνεργασία κάποιου άλλου από τα μικρά κεντρώα κόμματα. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι κάτι συνηθισμένο στις σκανδιναβικές χώρες και ο Συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει την άτυπη στήριξη των Φιλελεύθερων και των Χριστιανοδημοκρατών στη βουλή ώστε να υπάρξει εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας.

Ο 48χρονος Μπεργκ Μπρέντε των Συντηρητικών αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, εγκαταλείποντας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Είχε υπηρετήσει ως υπουργός Περιβάλλοντος και Εμπορίου σε μια προηγούμενη κυβέρνηση, από το 2001 από το 2005.

Μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η βελτίωση των σχέσεων της Νορβηγίας με την Κίνα, οι οποίες είχαν ψυχραθεί μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2010 στον φυλακισμένο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό.

Ο Μπρέντε θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη διεθνή βοήθεια που χορηγεί η Νορβηγία, καθώς η νέα κυβέρνηση δεν έχει υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης. Ο Βιντάρ Χέλγκεσεν, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανέλαβε να χειριστεί τις σχέσεις της Νορβηγίας με την ΕΕ.