Ο αμερικανός ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης στην αμερικανική πολιτεία Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επισκέφτηκε το μαυσωλείο του θανόντος δικτάτορα της Ισπανίας Φρανθίσκο Φράνκο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος μιας ένωσης η οποία προασπίζεται το αμφιλεγόμενο μνημείο σήμερα.

Η επίσκεψη του Σβαρτσενέγκερ στην Κοιλάδα των Πεσόντων έγινε την 11η Οκτωβρίου και είχε αυστηρά ιδιωτικό χαρακτήρα, δήλωσε ο Πάμπλο Λινάρες στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ήσαν περίπου 15 άνθρωποι, και όλοι πλήρωσαν το εισιτήριό τους», είπε ο ίδιος.

Στο μνημείο αυτό, που προσελκύει πολλούς τουρίστες, κοντά στην Μαδρίτη, βρίσκεται ένας υπόγειος ναός στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ο τάφος του Φράνκο. Πάνω από τον τάφο δεσπόζει ένας σταυρός 150 μέτρων.

Ο Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ισπανία για να εγκαινιάσει ένα αθλητικό τουρνουά που φέρει το όνομά του, εισήλθε στο ναό. Η επίσκεψή του, είπε ο Λινάρες, δεν σημαίνει ότι οι ηθοποιός ταυτίζεται ιδεολογικά με τον Φράνκο.

Ο Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε αδιαλείπτως από τη νίκη του στον ισπανικό εμφύλιο (1936-1939) επί των Δημοκρατικών μέχρι και το θάνατό του το 1975, θεωρείται ότι ευθύνεται για τους θανάτους περισσότερων από 100.000 πολιτικών του αντιπάλων.

Η ισπανική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, θέλει η Κοιλάδα των Πεσόντων να μετατραπεί σε ένα μουσείο στο οποίο θα αναγνωρίζονται τα δεινά που υπέστησαν τα θύματα του Φράνκο, αλλά η συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.