Ένας Παλαιστίνιος στη Λωρίδα της Γάζας που είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εκτελέστηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς, που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Χάνι Μοχάμαντ Αμπού Αλιάν, κάτοικος Χαν Γιούνες, εκτελέστηκε στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Διεθνής Αμνησία είχε ζητήσει από τις αρχές της Χαμάς να μην τον εκτελέσουν, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ανήλικος την εποχή που φέρεται να είχε διαπράξει το έγκλημα.

Ο Αμπού Αλιάν είχε καταδικαστεί να εκτελεστεί δι’ απαγχονισμού από το δικαστήριο του Χαν Γιούνες για δύο ανθρωποκτονίες.

«Είναι σοκαριστικό το ότι ο Χάνι Αμπού Αλιάν εκτελέστηκε, κυρίως με δεδομένο ότι το έγκλημα διαπράχθηκε όταν ήταν μικρότερος των 18 ετών και ότι η καταδίκη του αποφασίστηκε από ένα δικαστήριο, το οποίο βασίστηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο του καταδικασθέντα, στην ομολογία που του αποσπάστηκε», κατήγγειλε ο διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας Φίλιπ Λούθερ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, ο Παλαιστίνιος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Μάιο του 2010 σε δύο φορές ισόβια για την ανθρωποκτονία ενός φίλου του το 2009 και «τη δολοφονία και τον βιασμό ενός παιδιού έξι ετών το 2000, όταν ήταν μικρότερος από 18 ετών».

Η εισαγγελία άσκησε έφεση και τον Σεπτέμβριο του 2012 το εφετείο τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών, την οποία επικύρωσε τον Ιούλιο του 2013 το Ακυρωτικό Δικαστήριο.