Ο μεγαλύτερος εχθρός ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι η πείνα, φαινόμενο που σε περίπου 30 χώρες προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εξαιτίας της φτώχειας, των συγκρούσεων και της πολιτικής αστάθειας.

Σε σύνολο 122 αναπτυσσόμενων χωρών που μελετήθηκαν η πείνα αγγίζει επίπεδα «συναγερμού» σε 25 χώρες και «άκρως ανησυχητικά» επίπεδα σε τέσσερις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπουρούντι, Τσαντ και Ερυθραία).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διεθνούς Ινστιτούτου έρευνας της διατροφικής πολιτικής, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της πείνας καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παιδική θνησιμότητα στον κόσμο.

Με εξαίρεση την Αϊτή και την Υεμένη, όλες οι χώρες στις οποίες ο δείκτης πείνας άγγιξε το επίπεδο «συναγερμού» βρίσκονται στην υποσαχάρεια Αφρική και στη νότια Ασία.

Ο δείκτης της πείνας στον κόσμο υπολογίζεται με βάση την αναλογία του υποσιτιζόμενου πληθυσμού, το ποσοστό των ελλιποβαρών παιδιών και το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας.

Ο υποσιτισμός των παιδιών ηλικίας κάτω των δυο ετών, αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια στη μείωση της πείνας στον κόσμο, αναφέρει η έκθεση: «Οι συγκρούσεις που μαίνονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 προκάλεσαν κατάρρευση της οικονομίας, μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και μια χρόνια ανεπάρκεια τροφίμων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», προστίθεται.

Ο δείκτης πείνας κατατάσσει τις χώρες σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το 100. Το μηδέν αντιπροσωπεύει τις καλύτερες επιδόσεις και το 100 τις χειρότερες. Πρακτικά καμία χώρα δε βρίσκεται στο μηδέν ή το 100.