Την πρόταση που φέρεται να έκανε με σχετική επιστολή του στον Αμερικανό ομόλογό του για την αποστολή από την Αυστρία ομάδας ειδικών στη Συρία για την καταστροφή χημικών όπλων επανέλαβε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Γκέραλντ Κλουγκ, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», επισημαίνοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι χημικά όπλα δεν θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατών, κάτι από το οποίο σε τελική ανάλυση εξαρτάται η ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας αναμένει υποστήριξη της πρότασής του από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, ενώ θέτει ως προϋπόθεση για την αποστολή μιας 20μελούς ομάδας του Αυστριακού Στρατού -η οποία είναι εξειδικευμένη σε πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα- μια σχετική εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια πολιτική λύση της διένεξης καθώς και την ανάλογη υποδομή για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου.

Η Αυστρία, οι δυνάμεις της οποίας διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία συμμετείχε στο παρελθόν σε παρόμοιες αποστολές, όπως για παράδειγμα όταν ειδικοί του αυστριακού στρατού είχαν συνδράμει αντίστοιχες ομάδες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ιράκ επί Σαντάμ Χουσέιν, τη δεκαετία του 1990.

Την πρόθεση και τη δυνατότητα της χώρας του -εξαιτίας του κύρους που διαθέτει στη Μέση Ανατολή και ανάλογων μεσολαβητικών της προσπαθειών στο παρελθόν, κυρίως στο Παλαιστινιακό- να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Συρία, όπως για παράδειγμα φιλοξενώντας στη Βιέννη ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, είχε επισημάνει νωρίτερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Ο ίδιος είχε τονίσει πως η Αυστρία δεν θα περιοριστεί στην υποδοχή μόνον 500 προσφύγων από τη Συρία, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα δεχθεί όσο το δυνατόν περισσότερους μπορεί, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τη σχετική πρόταση, που ακούστηκε από ορισμένες πλευρές, να δοθεί προτεραιότητα σε πρόσφυγες από τη χριστιανική μειονότητα της Συρίας.

Υπενθυμίζεται πως στην Αυστρία τόσο η κυβέρνηση συνασπισμού -Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- όσο και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία χωρίς να υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για παράνομη και ανεύθυνη ενέργεια.

Αυστηρές προειδοποιήσεις για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει απευθύνει επανειλημμένα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, σύμφωνα με τον οποίο η χρήση χημικών όπλων είναι απόλυτα καταδικάσιμη, ωστόσο προτού γίνουν σκέψεις για εκδικητικά κτυπήματα θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων.

Ο κ. Φίσερ έχει ταχθεί σαφώς κατά επέμβασης μιας «ομάδας υποστήριξης» ή μιας «συμμαχίας προθύμων», καθώς, όπως επισήμανε, μια δράση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ εκλεκτική και προβάλει το ερώτημα ποια ομάδα επιτρέπεται να κάνει τέτοιες επεμβάσεις και ποια όχι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.