Πολλοί κρατούμενοι τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για έναν νεκρό, από την επέμβαση που πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας για να καταστείλουν μια ανταρσία κρατουμένων σε φυλακή της Χομς, στην κεντρική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πολλοί κρατούμενοι τραυματίστηκαν, ενώ ορισμένοι μιλούν και για έναν θάνατο κατά την επέμβαση των δυνάμεων του καθεστώτος στην κεντρική φυλακή της Χομς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο Γιάζαν αλ Χόμσι, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ανταρσία ξέσπασε όταν οι αρχές της φυλακής θέλησαν να μεταφέρουν έναν αριθμό κρατουμένων.
Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση των αρχών να μεταφέρουν κρατουμένους σε στρατώνες και στρατιωτικά αεροδρόμια τα οποία μπορεί να αποτελέσουν στόχο πιθανών αμερικανικών πληγμάτων.

«Οι δυνάμεις της τάξης έριξαν πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και έκαναν χρήση τέιζερ κατά των κρατουμένων», σύμφωνα με τον ακτιβιστή.

Το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αγανάκτησή του για την χρήση «πραγματικών πυρών κατά των κρατουμένων».

Εξάλλου στην Χομς τουλάχιστον 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από επίθεση ανταρτών σήμερα πριν από την αυγή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Τουλάχιστον 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν σοβαρά από τρεις πυραύλους που ερρίφθησαν από τους αντάρτες σε θέση της τροχαίας», διευκρινίζει το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.

Η επίθεση αυτή έγινε την ίδια ώρα με την «ρίψη πολλών πυραύλων σε συνοικίες της Χομς που κατοικούνται από την μειονότητα των αλαουιτών», στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.