Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ κατέθεσε μήνυση σήμερα κατά τεσσάρων ηγετικών στελεχών του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, κατηγορώντας το για «υποκίνηση μίσους» κατά του βρετανικού εδάφους και των κατοίκων του.

Η μήνυση που κατατέθηκε στη Μαδρίτη εστιάζει στον αρχηγό του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ και τον γενικό του γραμματέα Χαβιέρ Ορτέγα Σμιθ.

Το 2016, ο Ορτέγα Σμιθ και άλλα μέλη του Vox είχαν ξεδιπλώσει μια τεράστια ισπανική σημαία πάνω στον διάσημο βράχο του Γιβραλτάρ πριν φθάσουν στην Ισπανία κολυμπώντας.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Vox, το οποίο αναδείχθηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία κατά τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, αξίωνε από τη Μαδρίτη να ενισχύσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την προσάρτηση του Γιβραλτάρ στην Ισπανία.

Η μήνυση βασίζεται σε σχόλια και μηνύματα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία «δείχνουν σαφή στρατηγική διασυρμού των κατοίκων του Γιβραλτάρ και των θεσμών μας, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι επινοήθηκε για να δημιουργήσει κλίμα μίσους εκ μέρους των Ισπανών απέναντι στους κατοίκους του Γιβραλτάρ», εξήγησε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο, τα σχόλια περιγράφουν το βρετανικό έδαφος ως «βδέλλα» ή «παράσιτο», κατηγορώντας το ότι «κρατεί σε ομηρεία» τους Ισπανούς εργαζόμενους, ότι είναι φωλιά «εγκληματιών» και ότι κάνει «ξέπλυμα χρήματος».

«Αυτό το λεξιλόγιο χρησιμοποιείτο τη δεκαετία του 1930 κατά των Εβραίων», δήλωσε ο Πικάρντο ενώπιον του κοινοβουλίου του Γιβραλτάρ. «Δεν θα το αφήσουμε να περάσει χωρίς να αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

Έδαφος 6,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, το οποίο η Ισπανία παραχώρησε το 1713 στο βρετανικό στέμμα, το Γιβραλτάρ διεκδικείται εδώ και πολύ καιρό από τη Μαδρίτη.

Η βρετανική αποικία, που αριθμεί 30.000 κατοίκους, θέλει να παραμείνει υπό βρετανική κυριαρχία.

Το εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Vox από 24 έδρες που είχε αύξησε τη δύναμή της σε 52 από τις 350 έδρες του ισπανικού κοινοβουλίου στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.