Ο Πέερ Στάινμπρουκ, αντίπαλος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, πήρε σήμερα σαφή θέση κατά μιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ενόψει της επερχόμενης τηλεμαχίας του με την καγκελάριο.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τόσο εγώ όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πιστεύουμε ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν λάθος, επειδή δεν μπορούμε να δούμε πως αυτό θα βοηθούσε τον λαό της Συρίας», δήλωσε ο Στάινμπρουκ στους δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το SPD θέλει να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να «βγει από αυτή την στρατιωτική λογική», πρόσθεσε ο Στάινμπρουκ, ο οποίος επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερο ο ρώσος και ο αμερικανός πρόεδρος, καθώς και οι επικεφαλής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, να επικεντρωθούν στη διαπραγμάτευση για μια εκεχειρία.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

Πάντως μέχρι στιγμής η γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τη Δύση.

Εξάλλου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Γερμανία σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τόσο ο Στάινμπρουκ όσο και η Μέρκελ θα λάβουν υπόψη τους στην τηλεμαχία της Κυριακής την άποψη της κοινής γνώμης της Γερμανίας στο θέμα της Συρίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης στη Συρία και κυρίως εναντίον μιας εμπλοκής της χώρας τους σε αυτήν.