Τη διεξαγωγή «ενδελεχούς και ανεξάρτητης» έρευνας για την δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017 ζήτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε την παραίτησή του καθώς κλιμακώνεται η πολιτική κρίση γύρω από την δολοφονία, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Περιμένω ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής και ανεξάρτητη έρευνα, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε πολιτική ανάμειξη» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες την τέταρτη ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων της. «Είναι μεγάλης σημασίας όλοι οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν».

Η έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία πρέπει να διεξαχθεί χωρίς πολιτική παρέμβαση, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Γιούροβα. Η Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Μάλτας, «εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στη Μάλτα» και «επέμεινε η έρευνα να ολοκληρωθεί, χωρίς καμιά πολιτική παρέμβαση».

Η αστυνομία της Μάλτας άφησε την περασμένη εβδομάδα ελεύθερο με εγγύηση τον επιχειρηματία που βρίσκεται στο κέντρο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, και αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι θα εξακολουθήσει να τελεί υπό στενή επιτήρηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγει.

Ο Γιόργκεν Φένεκ, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Μάλτα, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη Μάλτα με τη θαλαμηγό του.

Η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε τη διαφθορά στη Μάλτα, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.