Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν λάθος αν αναστείλουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του, ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι το Κάιρο θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτή τη βοήθεια.

Εάν η Ουάσινγκτον ακυρώσει ή περικόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, «θα ήταν ένα κακό μήνυμα και θα επηρεάσει το στρατό για λίγο», είπε ο ασκών καθήκοντα επικεφαλής της αιγυπτιακής κυβέρνησης Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί, σε συνέντευξή του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. «Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος έχει ζήσει και χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και επέζησε. Συνεπώς δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου να ζήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες».

Η Αίγυπτος επί σειρά δεκαετιών είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει το ΑΜΠΕ, με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να καταβάλει ετησίως στο Κάιρο, 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και 250 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζεται να μειώσει τη βοήθειά της προς τις αιγυπτιακές αρχές, λόγω της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε επισήμως την Τρίτη ότι ανέστειλε τη βοήθεια αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα, συγκάλεσε συνεδρίαση της εθνικής ομάδας ασφαλείας, για να συζητηθούν οι συνέπειες της πολιτικής αναταραχής που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 900 ανθρώπους μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν την Τρίτη μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, θα μπορούσε να επηρεάσει την αποστολή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κάιρο, αλλά διέψευσαν τις αναφορές περί διακοπής της οικονομικής ενίσχυσης.

Ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, διέψευσαν τις αναφορές που προήλθαν από το γραφείο αμερικανού γερουσιαστή, ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε να σταματήσει τη βοήθεια στους στρατιωτικούς της Αιγύπτου.

Αλλά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κατέστησαν σαφές, ότι η περαιτέρω δράση της Ουάσιγκτον, εκτός της ακύρωσης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και της παράδοσης των τεσσάρων μαχητικών F-16, δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι.

«Η βοήθειά μας και η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι υπό επανεξέταση, αλλά δεν έχει διακοπεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. «Η απόφαση για τη διακοπή της βοήθειας θα ανακοινωθεί, αν ανακοινωθεί, αφού θα ολοκληρωθεί η εξέταση της κατάστασης» συμπλήρωσε

Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο έχει γίνει ακανθώδες ζήτημα για το Λευκό Οίκο, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται υπό την πίεση ορισμένων γερουσιαστών, ώστε να τεθεί σε ισχύ η απενεργοποίηση της ενίσχυσης προς την Αίγυπτο για να αντιμετωπιστεί η αιματοχυσία.

Ο Έλιοτ Άμπραμς αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να έχουν σταματήσει τη βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά την αποπομπή του προέδρου Μόρσι στα 3 Ιουλίου. «Φαίνεται σαν να φοβόμαστε μην προσβάλουμε τον αιγυπτιακό στρατό», είπε χαρακτηριστικά ο Αμπραμς.