Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει εγχωρίως ένα δικό της μαχητικό αεριωθούμενο ώστε να είναι έτοιμο τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά των αεριωθούμενων F-35.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε οποιονδήποτε ότι δεν θα εγκαταστήσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα πυραύλων S-400, παρά τη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα συστήματα αυτά.

Η Ουάσινγκτον έχει πει στην Άγκυρα πως οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και έχει προειδοποιήσει τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις των ΗΠΑ αν δεν αφήσει τα ρωσικά συστήματα. Οι ΗΠΑ απομάκρυναν επίσης την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, στο οποίο η Άγκυρα ήταν αγοραστής και κατασκευαστής, ως απάντηση στη συμφωνία με τη Ρωσία.

Το Κατάρ μπορεί να υποστηρίξει τα σχέδια της Τουρκίας να εγκαταστήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στη βορειοανατολική Συρία μετά την επίθεσή της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στην περιοχή, είπε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επίθεση εναντίον της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας, καταλαμβάνοντας μια λωρίδα εδάφους 120 χλμ. στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Αφότου εξαπέλυσε την επίθεση, η Τουρκία κάλεσε τους Δυτικούς συμμάχους της να υποστηρίξουν τα σχέδιά της για την κατασκευή νέων πόλεων στη βορειοανατολική Συρία, όπου λέει ότι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν έως και οι μισοί από τα 3,6 εκατ. Σύροι πρόσφυγες τους οποίους φιλοξενεί.

Έχει καλέσει μια σύνοδο κορυφής διεθνών δωρητών προκειμένου να υποστηρίξουν το σχέδιο. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν οποιοδήποτε σχέδιο που περιλαμβάνει ακούσιες επιστροφές ή αλλαγές στη δημογραφική σύνθεση της Συρίας — η Άγκυρα αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από την επίσκεψή του στην Ντόχα, ο Ερντογάν είπε ότι παρουσίασε τα σχέδιά του στον εμίρη του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και πρόσθεσε πως «στον κ. Ταμίμ άρεσαν τα σχέδιά μας», σύμφωνα με το NTV.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Kατάρ θα βοηθήσει με τη χρηματοδότηση των σχεδίων ο Ερντογάν είπε: «Βρίσκονται στο σημείο τού ‘μπορούμε να κάνουμε αυτές τις προσπάθειες μαζί’. Πραγματικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Η Ερυθρά Ημισέληνος του Κατάρ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών σε συνεργασία με την τουρκική αρχή αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών AFAD κοντά στη βόρεια συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, την οποία υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις κατέλαβαν από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πριν από δύο χρόνια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στο Κατάρ είναι στενές τα τελευταία χρόνια. Η Άγκυρα υποστήριξε την Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ το 2017, το οποίο κατηγορούσαν ότι χρηματοδοτεί μαχητικές οργανώσεις. Την κατηγορία αρνείται η Ντόχα.

Ο Ερντογάν είπε ότι παρουσίασε επίσης τα σχέδια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι θα επαναλάβει την έκκλησή του για μια συνάντηση δωρητών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Είπε ότι η υλοποίηση των σχεδίων θα ήταν «ένα παράδειγμα για τον κόσμο».

Η τουρκική επίθεση στη Συρία προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας που υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση μπορεί να εμποδίσει τη μάχη κατά του ΙΚ. Η Τουρκία απέρριψε τις ανησυχίες αυτές και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά των μαχητών.

Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG, κύρια συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τρομοκρατική οργάνωση λόγω των διασυνδέσεών τους με τους Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία. Έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη της οργάνωσης από τις ΗΠΑ και έχει καλέσει κατ΄επανάληψη τους συμμάχους της να σταματήσουν να την υποστηρίζουν.