Κλειστές ήταν σήμερα στο Λίβανο οι τράπεζες και τα σχολεία σε ένα νέο κύμα αναταραχής εν μέσω πολιτικών προσπαθειών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με στόχο να βγει η χώρα από τη χειρότερη οικονομική της κρίσης από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Τα καταστήματα των τραπεζών, που έμειναν κλειστά σχεδόν για τον μισό Οκτώβριο, έκλεισαν και πάλι εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των υπάλληλων, καθώς νιώθουν να απειλούνται από τους πελάτες που ζητούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους και τους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στις τράπεζες, δήλωσε επικεφαλής συνδικάτου.

Οι διαδηλώσεις έχουν τροφοδοτηθεί από την οργή κατά της κυβερνώσας ελίτ του Λιβάνου. Οι τράπεζες προσπαθούν να αποτρέψουν την εκροή κεφαλαίων επιβάλλοντας περιορισμούς στις αναλήψεις σε δολάρια και τις μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

«Σκοπεύουμε να συναντηθούμε με την Ένωση Τραπεζών του Λιβάνου σήμερα και να αποφασίσουμε πώς να συνεργαστούμε για να επιλύσουμε αυτό το θέμα ούτως ώστε οι υπάλληλοι των τραπεζών να μην υφίστανται παρενόχληση», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τραπεζικών Υπαλλήλων Τζορτζ αλ Χατζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει ανεφοδιασμός των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης προκειμένου οι καταθέτες να μην νιώθουν ότι «τιμωρούνται» από την απεργιακή κινητοποίηση.

Η κεντρική τράπεζα του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς. Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ δήλωσε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι το θέμα των «capital controls» και ότι δεν υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά παρέμεναν σήμερα και τα σχολεία, μια απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας λόγω των αιτημάτων για ευρύτερη απεργιακή κινητοποίηση αλλά και ως ένδειξη σεβασμού προς το «δικαίωμα έκφρασης των μαθητών».

Ο Λίβανος βρίσκεται σε βαθιά αναταραχή από τις 17 Οκτωβρίου όταν το κύμα των διαδηλώσεων σε βάρος της κυβερνώσας ελίτ οδήγησε σε παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι.