Διευκρινήσεις από τις ρωσικές αρχές για πιθανές αλλαγές στην κατάσταση του καταζητούμενου για κατασκοπία πρώην συμβασιούχου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, ζήτησαν σήμερα οι ΗΠΑ, έπειτα από τις αντικρουόμενες πληροφορίες για ενδεχόμενη έξοδό του από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, όπου βρίσκεται αποκλεισμένος επί έναν μήνα.

«Επιζητούμε να μας δοθούν διευκρινήσεις από τις ρωσικές αρχές για το καθεστώς του Σνόουντεν και οιασδήποτε αλλαγής του», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος Αιρ Φορς Ουάν.

Ο Ανατόλι Κουτσέρενα, συνήγορος του Σνόουντεν, που καταζητείται από τις ΗΠΑ, μετά τη διαρροή πληροφοριών για προγράμματα παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, διέψευσε σήμερα πως παρασχέθηκε στον πελάτη του ένα έγγραφο που του επιτρέπει την έξοδο από το αεροδρόμιο εν αναμονή της απόφασης στο αίτημά του για παροχή πολιτικού ασύλου.

«Το θέμα δεν έχει ρυθμισθεί προς το παρόν», πρόσθεσε ο Κουτσέρενα, ενώ πολλές πηγές που επικαλούνταν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων διαβεβαίωναν πως ο συνήγορος θα μετέβαινε σήμερα στο αεροδρόμιο για να παραδώσει το έγγραφο στον Σνόουντεν.

Πάντως, ο δικηγόρος επεσήμανε πως αναμένει ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί «εντός των προσεχών ημερών», προσθέτοντας πως η καθυστέρηση οφείλεται στην «ρωσική γραφειοκρατία».