Την κατάθεσή του ως μάρτυρα στις δικαστικές έρευνες, ζητούν πολλές από τις καταγγέλλουσες οργανώσεις στην υπόθεση των κρυφών λογιστικών βιβλίων του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στην Ισπανία από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Η ακροδεξιά οργάνωση «Manos Limpias» (Καθαρά Χέρια), που έχει ανακινήσει πολλές πτυχές της υπόθεσης, καθώς και μία οργάνωση δικηγόρων, ζήτησαν σήμερα να κληθούν να καταθέσει στους δικαστές ο πρόεδρος της κυβέρνησης και άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΡΡ, μεταξύ τους και η δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία του κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ.

Τα δύο αυτά κορυφαία στελέχη, σύμφωνα με την κατάθεση του κατηγορούμενου για διαφθορά πρώην ταμία του ΡΡ Λουΐς Μπάρθενας, έλαβαν από τον ίδιο ιδίοις χερσίν πολλές χιλιάδες ευρώ σε αδήλωτες πληρωμές.

«Είναι απαραίτητο ώστε ένα πρόσωπο τόσο σημαντικό όσο ο πρόεδρος της κυβέρνησης, εάν εμπλέκεται σε πληρωμές μαύρου χρήματος και σε ρευστό, να κλητεύεται για να καταθέσει στη δικαισύνη», εκτιμά στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση Δημοκρατικών και Ευρωπαίων Δικηγόρων (ADADE), στο αίτημα που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να εξετασθεί ως μάρτυρας ο Ραχόι.

Ο Ραχόι, υπό την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης, δύναται να καταθέσει με γραπτό υπόμνημά του εάν το επιτρέψει ο αρμόδιος δικαστής που ερευνά την υπόθεση.

Έχοντας πληγεί ιδιαίτερα από το σκάνδαλο αυτό, ο Ραχόι έχει αρνηθεί παντοιοτρόπως ότι έχει δεχθεί παράνομα χρήματα και διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως τον καλεί να πράξει η σοσιαλιστική αντιπολίτευση.