Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε την Πέμπτη τον θάνατο του ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq που επικαλείται το Reuters.

Η ισλαμιστική ομάδα επιβεβαίωσε επίσης ότι ο εκπρόσωπός της Abu al-Hassan al-Muhajir είναι νεκρός, προσθέτοντας ότι ο Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι (Ibrahim al-Quraishi) ορίστηκε νέος ηγέτης του ISIS.

Το Ισλαμικό Κράτος υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο του αρχηγού του. «Ω, μουσουλμάνοι, ω, μουτζαχεντίν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (…), κλαίμε για τον διοικητή των πιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι», αναφέρεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

Απευθυνόμενο προς τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος λέει: «Μην χαίρεστε με τον θάνατο του σεΐχη αλ Μπαγκντάντι». Επιπλέον, στο ηχογραφημένο μήνυμα επαναλαμβάνεται η περσινή έκκληση του Μπαγκντάντι, που ζήτησε από τους υποστηρικτές του να απελευθερώσουν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, με ειδικότητα στο Ισλαμικό Κράτος, επισήμανε ότι το όνομα αυτό είναι άγνωστο, θα μπορούσε, ωστόσο, να πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ονομάζεται Χατζ Αμπντάλα, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατονομάσει μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπαγκντάντι. «Θα μπορούσε να είναι κάποιος που γνωρίζουμε, ο οποίος έχει πιθανόν μόλις πάρει το νέο του όνομα» εξήγησε ο Ταμίμι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε χθες στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κατά του κρησφύγετου του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη Συρία.

Η επιδρομή έγινε το περασμένο Σάββατο και πρόκειται για τη δημοσίευση ενός βίντεο από αέρος σε γκρίζο και μαύρο φόντο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στην δημοσιότητα.

Στο βίντεο αυτό διακρίνονται ομάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να πλησιάζουν στο κρησφύγετο, ενώ αμερικανικά μαχητικά πραγματοποιούν επίθεση, κατά ενόπλων σε μικρή απόσταση.

Το πιο δραματικό πλάνο καταγράφει μία στήλη μαύρου καπνού να ανυψώνεται από το έδαφος κι αφού οι αμερικανικές βόμβες είχαν ισοπεδώσει του κρησφύγετο του Μπαγκντάντι.