Ο κόσμος είναι «σοκαρισμένος» για την επινόηση, από τον σύμβουλο εμπορίου του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο, ενός φανταστικού οικονομολόγου κατά της Κίνας στα βιβλία του, δήλωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως είναι γελοίο και επικίνδυνο να ασκείται πολιτική βασισμένη σε ψέματα.

Η Chronicle of Higher Education ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως ο Ναβάρο επικαλείται σε βιβλία του έναν οικονομολόγο ονόματι Ρον Βάρα, ο οποίος δεν υπάρχει.

Η εφημερίδα ανέφερε πως, σύμφωνα με την Τέσα Μορίς-Σουζούκι, ομότιμη καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, το όνομα Βάρα έχει εμφανιστεί δώδεκα φορές σε έξι μη μυθιστορηματικά βιβλία του Ναβάρο, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος με το όνομα αυτό.

Ο Ναβάρο ανέφερε σε μια δήλωση πως το όνομα που χρησιμοποίησε ήταν «ένα παιχνιδιάρικο ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ για χρόνια για απόψεις και καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους, και όχι ως πηγή ενός γεγονότος».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εσωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε πως η αναφορά έχει προκαλέσει «αναταραχή και σοκ» στη διεθνή κοινότητα.

«Το να επινοείς και να διαδίδεις ψέματα, το να κάνεις ακόμη και πολιτική βασισμένη στα ψέματα, δεν είναι μόνο γελοίο, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο», είπε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Όχι μόνο θα επηρεάσει και θα απειλήσει τις συνήθεις διεθνείς σχέσεις και την τάξη, αλλά μακροπρόθεσμα θα πλήξει τα συμφέροντα και των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επινοήσει και στο παρελθόν διάφορα πράγματα, για τη Συρία και το Ιράκ, και συνεχίζουν να το κάνουν σε θέματα όπως η Σινγιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ, προσέθεσε.

«Ελπίζουμε πως κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στη λογική το ταχύτερο δυνατό», είπε η Χούα.

«Ορισμένες απόψεις ή επιχειρήματα, που κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πουλήσουν, πρέπει να ελέγχονται πολύ προσεκτικά», συμπλήρωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, αν και γενικά όχι η κινεζική κυβέρνηση, έχουν επικρίνει κατ΄επανάληψη τον Ναβάρο, ο οποίος υποστηρίζει μια σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων προκαλώντας αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και απειλώντας την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ωστόσο οι δύο χώρες σκοπεύουν να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη διαμάχη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώνουν την πρώτη φάση μιας συμφωνίας με την Κίνα για εμπορικά θέματα και να αναβάλλουν μια αύξηση των δασμών που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.