Απίθανο χαρακτήρισαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες να επιτευχθεί αυτή την εβδομάδα πλήρης συμφωνία για το Brexit, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θέλει περισσότερες παραχωρήσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η συμφωνία, που έχει στόχο να εξομαλύνει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ύστερα από τρία χρόνια κρίσης στο Λονδίνο και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να καθορίσει εάν το Brexit θα είναι συντεταγμένο, σκληρό και επίπονο ή θα καθυστερήσει ακόμα μια φορά.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι θέλει συμφωνία εξόδου με την ΕΕ προκειμένου να επιτραπεί συντεταγμένη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου. Έχει όμως δηλώσει ότι εάν δεν είναι δυνατή μια τέτοια διευθέτηση, θα οδηγήσει τη Βρετανία έξω από την Ένωση-του οποίου έγινε μέλος το 1974- χωρίς συμφωνία, αν και ο νόμος του επιβάλλει να ζητήσει αναβολή της εξόδου αυτής.

«Μια συμφωνία είναι δυνατή και είναι δυνατή αυτόν τον μήνα, ίσως ακόμα και αυτή την εβδομάδα και δεν είμαστε ακόμα εκεί… Υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει, άρα ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο σήμερα» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, φτάνοντας σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στο Λουξεμβούργο.

Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,6% στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του 1,2568 δολάριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,6% στις 87,76 πένες.

Από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το 2016, έως σήμερα, οι Βρετανοί ηγέτες δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν «συμφωνία διαζυγίου» που να είναι αποδεκτή στο κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί για έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο.

Το Σαββατοκύριακο συναντήθηκαν Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Οι υπουργοί ΕΕ συναντώνται στη συνέχεια στο Λουξεμβούργο πριν τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα μπορούσαν να προσυπογράψουν την όποια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ή ακόμα και να συζητήσουν το να δοθεί στη Βρετανία παράταση. Ο Τζόνσον, που σήμερα θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του στο Κοινοβούλιο -με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του να περιλαμβάνονται στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου η οποία θα εκφωνηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου το σώμα- ελπίζει ότι θα μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία πριν τη σύνοδο της ΕΕ. Ωστόσο, πρέπει στη συνέχεια να βρεθεί αντιμέτωπος με το κοινοβούλιο το Σάββατο, στην πρώτη τέτοια περίσταση μετά τον Πόλεμο των Φόκλαντς το 1982.

Για να υπάρξει συμφωνία, ο Τζόνσον πρέπει να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα του γρίφου των ιρλανδικών συνόρων πριν λάβει την έγκριση των μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ και στη συνέχεια να καταφέρει να περάσει την όποια συμφωνία από το Κοινοβούλιο, στο οποίο δεν έχει πλειοψηφία και του οποίου τις εργασίες ανέστειλε παράνομα τον περασμένο μήνα.

Εάν ο Τζόνσον δεν είναι σε θέση να πετύχει συμφωνία στη δίνη του Brexit, μπορεί να ακολουθήσει ένα δύσκολο και πικρόχολο διαζύγιο που θα διχάσει τη Δύση, θα ταρακουνήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές και θα δοκιμάσει τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το βασικό αγκάθι παραμένει το ιρλανδικό σύνορο: Πώς να αποτραπεί να αποτελέσει την πίσω πόρτα για την ΕΕ μετά το Brexit χωρίς να επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας.

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές τι συμφωνήθηκε, αλλά και οι δύο δήλωσαν ότι βλέπουν έναν δρόμο προς συμφωνία. Οι επιλογές παράτασης κυμαίνονται από μια σύντομη περίοδο ενός μήνα έως ένα διάστημα έξι μηνών ή και περισσότερο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρειαστεί να συμφωνήσουν ομόφωνα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αυτή.