Πρόθυμο για υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit εμφανίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο παραμένει «μεγάλο χάσμα» αναφορικά με τον τελωνειακό διακανονισμό.

Στην ενημέρωση για τις συνομιλίες που είχαν το Σαββατοκύριακο η ευρωπαϊκή και η βρετανική πλευρά, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως τα σχέδια της Βρετανίας αναφορικά με τη διακίνηση αγαθών δεν ήταν αποδεκτά.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC, ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει στο υπουργικό του συμβούλιο πως ακόμα χρειαζόταν να γίνει «πολλή δουλειά».

Η κυβερνητική ατζέντα αναμένεται να παρουσιαστεί στη σημερινή ομιλία της βασίλισσας, με την οποία «εγκαινιάζεται» και η νέα συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκή και βρετανική πλευρά αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το BBC, εκτιμά πως εάν επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο, θα παρουσιάσει προσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης για να ψηφιστεί το Σάββατο σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Αυτή θεωρείται η τελευταία ευκαιρία πριν το Brexit, στις 31 Οκτωβρίου.

Χθες Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους υπουργούς του πως βλέπει «πρόοδο» στην κατεύθυνση της συμφωνίας, ενώ η Κομισιόν σημείωσε πως «πολλή δουλειά μένει ακόμα να γίνει».

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως θα συνεχιστούν «εντατικές τεχνικές συνομιλίες» με τη Βρετανία σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit θεωρείται παράγοντας – κλειδί στις συνομιλίες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.