Κοινή ναυτική άσκηση Γαλλίας – Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανοιχτά της δεύτερης, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με τα δικαιώματα της Λευκωσίας στην ΑΟΖ.

Την άσκηση ανακοίνωσε μέσα από το Twitter η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, τονίζοντας ότι διεξάγεται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας.

«Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της», πρόσθεσε η Φλοράνς Παρλί.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Στην άσκηση αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι η γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση εμπίπτει στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. «Η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της ΕΕ» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή είχε επιβεβαιώσει στο ΚΥΠΕ την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».