Μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στη Συρία εξέφρασαν οι χώρες-μέλη της Ομάδας των Οκτώ (G8), κατά την ολοκλήρωση της συνόδου στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ για την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην Συρία», αναφέρουν οι ηγέτες της G8 στην τελική τους ανακοίνωση, όπου εκφράζουν επίσης την λύπη τους για τον «όλο και πιο θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης» στην χώρα αυτή.

Οι ηγέτες της G8 ζήτησαν κατά την ολοκλήρωση της συνόδου τους την διοργάνωση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο να ορίσουν κάποια ημερομηνία, και εξέφρασαν την ευχή να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί με αμοιβαία συναίνεση.

«Στηρίζουμε σθεναρά την απόφαση να διοργανωθεί το ταχύτερο δυνατό η διάσκεψη της Γενεύης για την Συρία», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά το πέρας της συνόδου κορυφής στο Λοχ Ερν στην Βόρεια Ιρλανδία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι «αδιανόητο» να παραμείνει στην εξουσία ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο σύμφωνα με την Ρωσία, το θέμα της τύχης του Σύρου προέδρου θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους.

Οι ηγέτες της G8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία) ζήτησαν επίσης από τις αρχές της Συρίας και από τη συριακή αντιπολίτευση να δεσμευτούν από κοινού κατά τη διάρκεια της μελλοντικής ειρηνευτικής διάσκεψης της Γενεύης για την «καταστροφή και την εκδίωξη από την Συρία όλων των οργανώσεων και των ατόμων που έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα και όλων των άλλων οργανώσεων που συνδέονται με την τρομοκρατία».

«Η Συρία πρέπει να ανήκει σε όλους τους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων της και των διαφορετικών θρησκευτικών της ομάδων», καταλήγει η G8 στην ανακοίνωσή της.