Εκφράζοντας την θέση ότι τα «προηγμένα συστήματα άμυνας χρησιμεύουν για την ειρήνη», ο ιταλός υπουργός Άμυνας Μάριο Μάουρο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στην αγορά ενενήντα μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής F-35.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Μάουρο -ο οποίος ανήκει στον κεντρώο συνασπισμό Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι-, σημείωσε ότι «αν επιθυμούμε την ειρήνη πρέπει να διαθέτουμε αμυντικά συστήματα που να μας επιτρέπουν να εξουδετερώνουμε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από συρράξεις οι οποίες εξελίσσονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά είναι σε θέση να προκαλέσουν την εμπλοκή ολόκληρου του πλανήτη».

Για τον Μάουρο, τα F-35 αποτελούν «μέσο προάσπισης της ειρήνης, όχι μια πολυτέλεια, διότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και η πρόληψη μπορεί να εξουδετερώσει τυχόν συρράξεις».

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας επισήμανε ότι «η χώρα του είναι μια μεγάλη δύναμη, μέλος της G8, κάτι που την υποχρεώνει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Η Ιταλία έχει παραγγείλει 90 F-35, έναντι τιμήματος που ανέρχεται στα 127 εκατομμύρια δολάρια για το καθένα.

Μεγάλο μέρος της κεντροαριστεράς, όπως και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην παραγγελία αυτή, τονίζοντας ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, το ποσό αυτό θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο σημειώνει ότι με τα χρήματα που θα δαπανηθούν μόνο για ένα F-35 θα μπορούσαν να φτιαχτούν 287 παιδικοί σταθμοί, να αγορασθούν 21 τραίνα ικανά να συνδέουν μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας με τα προάστιά κ.ά.