Γνωρίζατε ότι όταν ο Buzz Aldrin βγήκε μετά τον Armstrong στην επιφάνεια, έπρεπε να σιγουρέψει πως η πόρτα του «Αετού» δεν θα κλείσει, γιατί δεν υπήρχε εξωτερικό χερούλι για να την ανοίξουν μετά και θα κλειδώνονταν απ’ έξω; Δείτε δέκα, όχι και τόσο γνωστές ιστορίες, για το Apollo 11 και την προσγείωσή του στο φεγγάρι.

1. Ο πύραυλος Saturn, που πήγε το Apollo μέχρι το διάστημα, είχε αρκετά καύσιμα για να εκτοξεύσει θραύσμα 45 κιλών σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Η NASA δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας έκρηξης κατά την απογείωση. Έβαλε λοιπόν τους VIP θεατές να καθίσουν 5,5 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκτόξευσης.

2. Οι υπολογιστές του Apollo είχαν λιγότερη επεξεργαστική ισχύ από ένα σημερινό κινητό τηλέφωνο.

3. Το πόσιμο νερό ήταν ένα υποπροϊόν των κυψελών καυσίμου, όμως τα φίλτρα για το αέριο υδρογόνο δεν δούλεψαν ποτέ, μετατρέποντας το νερό σε… ανθρακούχο νερό. Εν τω μεταξύ, δεν είχε ακόμα διαπιστωθεί ακριβώς πώς θα γίνεται η ούρηση και η αφόδευση σε μηδενική βαρύτητα. Ειδικά η αφόδευση ήταν τόσο προβληματική που τουλάχιστον ένας αστροναύτης πέρασε ολόκληρη την αποστολή με φάρμακα τύπου Imodium για να την αποφύγει.

4. Όταν ο προσεληνωτής του Apollo 11, ονόματι “Αετός”, διαχωρίστηκε από το υπόλοιπο σκάφος που ήταν σε τροχιά, η καμπίνα του δεν είχε πλήρως αποσυμπιεστεί με αποτέλεσμα ένας πίδακας αερίων, όχι μεγαλύτερος από αυτό που εκτοξεύεται από μια κουνημένη σαμπάνια, να το στείλει 6 χιλιόμετρα μακριά από την προβλεπόμενη περιοχή προσσελήνωσης.

5. Ο πιλότος Neil Armstrong σχεδόν έμεινε από καύσιμα προσπαθώντας να προσσεληνώσει τον «Αετό» και δεν ήταν λίγοι αυτοί στο κέντρο ελέγχου πίσω στη Γη που ανησυχούσαν μήπως συντριβεί. Ο μηχανικός του Apollo, Milton Silveira, αισθανόταν ανακουφισμένος γιατί είχε υπολογίσει πως υπήρχε μια μικρή περίπτωση τα καυσαέρια να επιστρέψουν μέσα στην ρουκέτα κατά την προσγείωση και να αναφλέξουν τα υπόλοιπα καύσιμα, απογειώνοντας πάλι τον «Αετό» ανεξέλεγκτα.

6. Το «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο» δεν ήταν όντως τόσο μικρό. Ο Armstrong είχε προσγειώσει τον «Αετό» τόσο ομαλά που οι αποσβεστήρες προσγείωσης δεν είχαν συμπιεστεί αρκετά. Έτσι χρειάστηκε να πηδήξει ένα μέτρο από το τελείωμα της σκάλας στο έδαφος της σελήνης.

7. Όταν ο Buzz Aldrin βγήκε μετά τον Armstrong στην επιφάνεια, έπρεπε να σιγουρέψει πως η πόρτα του «Αετού» δεν θα κλείσει, γιατί δεν υπήρχε εξωτερικό χερούλι για να την ανοίξουν μετά και θα κλειδώνονταν απ’ έξω.

8. Το πιο δύσκολο πράγμα που έκαναν κατά τον περίπατό τους στην σελήνη; Να στήσουν τη σημαία. Οι μελέτες της NASA θεωρούσαν το έδαφος της σελήνης μαλακό, αλλά ο Armstrong και ο Aldrin διαπίστωσαν πως η επιφάνεια είχε ένα πολύ λεπτό στρώμα σκόνης και από κάτω σκληρό πέτρωμα. Κατάφεραν να σφηνώσουν τον στύλο της σημαίας για μερικά εκατοστά μέσα στο έδαφος για τις ανάγκες της βιντεοσκόπησης, προσέχοντας να μην την ακουμπήσουν κατά λάθος και πέσει.

9. Η σημαία είχε αγοραστεί από το πολυκατάστημα Sears στις ΗΠΑ. Όμως η NASA αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει για να μην κάνει δωρεάν διαφήμιση στην εταιρία, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με το αναψυκτικό Tang, του οποίου οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν όταν έγινε γνωστό πως το χρησιμοποιούσαν οι αστροναύτες.

10. Το εσωτερικό ύφασμα των στολών που είναι αεροστεγές και κρατάει το σώμα του αστροναύτη υπό γήινη πίεση, όπως και η μνήμη ROM (τύπου core rope memory) του υπολογιστή πλοήγησης του σκάφους, ράφτηκαν κυριολεκτικά από τα χέρια ομάδας μεσήλικων γυναικών-μοδίστρων.

Τα παραπάνω γεγονότα σχετικά με την αποστολή του Apollo 11, αποκαλύφθηκαν από τον Craig Nelson κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη συγγραφή του βιβλίου του «Rocket Men».