Το περίφημο διαστημικό σκάφος που μετέφερε την αμερικανική αποστολή στη Σελήνη, γράφοντας μια από τις χρυσές σελίδες της κατάκτησης του Διαστήματος, σάπιζε μέχρι πρόσφατα στα βάθη των ωκεανών στα 40 και πλέον χρόνια που επέστρεψε από το φεγγάρι.

Μετά βέβαια ήρθε ο Jeff Bezos της Amazon, που οργάνωσε με δικά του έξοδα καταδυτική αποστολή για την ανάσυρση των συντριμμιών του Apollo από τον πυθμένα της θάλασσας, με την ομάδα του να βγάζει πράγματι τις μηχανές στην επιφάνεια χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα σίγουρη για ποιο ακριβώς διαστημόπλοιο της σειράς Apollo πρόκειται.

Οι διαβρωμένες μηχανές που προώθησαν το τεράστιο Apollo Saturn V στο Διάστημα, το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημόπλοιο που κατασκεύασαν ποτέ οι ΗΠΑ, άγγιξαν ταχύτητες 10.000 χλμ/ώρα.

Όταν βέβαια η αποστολή του Bezos (F-1 Recovery Project) μετέφερε τα συντρίμμια στο Cosmosphere and Space Center του Κάνσας, ταυτοποιήθηκε ότι επρόκειτο πράγματι για τις μηχανές του περίφημου Apollo Saturn V και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των τεράστιων κινητήρων.

Τα σπλάχνα του διαστημικού γίγαντα περιλαμβάνουν από εξαρτήματα στο μέγεθος κερμάτων μέχρι και κομμάτια που ξεπερνούν τα 900 κιλά! Πέρα από τις εργασίες συντήρησης, το μουσείο κατασκευάζει ταυτοχρόνως και 3D μοντέλο, που θα βοηθήσει στο έργο της ανακατασκευής των μηχανών.

Το τιτάνιο project δεν σκοπεύει βέβαια να αποκαταστήσει τα τμήματα στην αρχική τους κατάσταση, γεγονός που θα απαιτούσε τη σχολαστική «διαγραφή» των 40 ετών της ωκεάνιας φθοράς. Ο σκοπός τους είναι να διατηρήσουν τα εξαρτήματα στην τωρινή τους κατάσταση και να αποτρέψουν την περαιτέρω καταστροφή τους. Μόλις το πρόγραμμα αποκατάστασης ολοκληρωθεί, οι ιστορικές μηχανές θα είναι πλέον έτοιμες να εκτεθούν στα μάτια του κοινού.

Όσο για το Cosmosphere, διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή της αμερικανικής διαστημικής ιστορίας (πίσω από το National Air and Space Museum της Ουάσιγκτον), αλλά και τη μεγαλύτερη της ρωσικής περιπέτειας με το Διάστημα, έξω φυσικά από τη Μόσχα…