Δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να ταξιδεύουν στις χώρες της ΕΕ οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας, όπως ανέφερε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Γέλκο Κάτσιν.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα εξετάσει το θέμα της άρσης του καθεστώτος βίζας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στις 6 Οκτωβρίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να στηρίξει την απόφαση σε συνεδρίαση της ολομέλειας την επόμενη μέρα, στις 7 Οκτωβρίου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Σαράγεβο, ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη την 1η Σεπτεμβρίου εκπλήρωσε και το τελευταίο κριτήριο για την κατάργηση της βίζας και ότι μπορούσε και νωρίτερα να το είχε επιτύχει, αν υπήρχε επαρκής πολιτική βούληση και υπευθυνότητα έναντι των πολιτών.

Το καθεστώς της βίζας καταργήθηκε για την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο στις 19 Δεκεμβρίου του 2009. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Αλβανία είχαν τότε αποτύχει να εκπληρώσουν τα απαιτούμενα κριτήρια.